מסע למידה בגינה ביתית

כל פעם שאני יוצאת החוצה ועוברת ליד הגינה שלנו הלב שלי מתרחב באהבה לאיש שלי. שיעורים גדולים למדתי מעבודת הגינה שלו וביקשתי ממנו לשתף מחשבות ותובנות מהמסע..

גלגולה של גינה

בבית הראשון שלנו הייתה שנת שמיטה אז לא שתלנו.

בבית השני, בחום של הבקעה, באיזה פרץ אנרגיה נחמי'ה ניסה בלי שום ידע מוקדם להעתיק אלינו לבחוץ של הבית שיבה וגרניום משיחי ענק שצמחו בישוב. הכין להם ערוגת אבנים, ניכש, שתל והשקה. בבוקר שלמחרת הם היו כולם נבולים.

בבית השלישי, באדמה המלוחה של אזור ים המלח הוא הגביה עם שאריות של קרשים איזו חלקת קרקע קטנה. שוטט קצת ואסף שאריות אדמה מכל מיני פינות במרחב כדי למלא את הערוגה המאולתרת. גדלו בה יפה שני שתילי מנגולד (שם התחיל הרומן שלי עם מאפי המנגולד), שלוש חסות שונות, בצל ירוק קטן ולימונית (לא הצליחו – ברוקולי, כרובית, בננה, ריחן)

באותה הערוגה, שנה לאחר מכן, כבר גדלנו לארבעה שתילי מנגולד, רוקט, שלוש חסות, כמה סוגי ריחן, חמניות, קצת קצת תפוחי אדמה, עגבניות חצי כוח, פטרוזיליה, בצל ירוק, קייל, שני חצילים משיח אחד קטן, שני ברוקולי קטנים והלימונית המפוארת. (לא הצליחו – בננה, ארטישוק, כרוב, שום)

בבית הרביעי שלנו (והנוכחי בכתיבת הפוסט) הגענו למרחב גינון ממש בעייתי. שטח מפוצץ בבולדרים וצמחי מדבר מעובי שורשים ודוקרניים, שמש חזקה רב היום ואדמה מלוחה. נחמי'ה עבד קשה על הכנת השטח.

שטח הגינה המתוכנן לאחר עבודה קשה של עקירת שיחים, ניכוש, סיקול אבנים ובולדרים, הכנת אדמה וערוגות ראשונות.

בשנה הראשונה נהננו מחמישה שתילי מנגולד, שני סוגי קייל, ארבע סוגי חסות (אחד מכל אחד), שתי כרוביות, רוקט, כמה סלקים, נענע, זוטא, רוזמרין, בזיליקום, שעועית לבלב, חצילים, כמה גזרים אומללים ושלושה אבטיחים (לא הצליחו – ארטישוק, ברוקולי, תרד, תירס, מלון, פלפלים מתוקים וחריפים)

בשנה השנייה כבר ביססנו כמעט את כל צריכת הירקות שלנו רב השנה על הגינה. כמה סוגי ריחן, נענע, זוטא, רוזמרין, מנגולד, תרד, רוקט, פטרוזיליה, כוסברה, חסות, ברוקולי, כרובית, כרוב, קולורבי, סלק, פלפלים חריפים, חצילים, שעועית לבלב, שעועית מנומרת, שעועית תאילנדית, אפונת שלג, בצל לבן, בצל ירוק, תפוחי אדמה, שום, תותים, עגבניות, מלונים, דלורית אחת – חלק בכמות ממש גדולה וחלק בטעימה קטנה… (לא הצליחו- קישואים, מלפפונים, דלעות, במיה, פלפלים מתוקים, ארטישוק, תירס)

ומה יהיה בשנה הקרובה? אעדכן 🙂

אז ביקשתי מנחמי'ה שיודע לייצר גינות באהבה גדולה ונהנה מהניסוי והגילוי ומהלמידה תוך כדי תנועה, לכתוב איתי כמה מחשבות ותובנות ממסע הגינון שלו.. על גידול גינה באהבה ובלי ידע מקצועי. יכול להיות שגנן מקצועי היה אומר דברים אחרים אבל אצלנו מסע הלמידה והצמיחה הזה עבד נפלא !

מחשבות ותובנות על גידול גינה

סבלנות ולמידה תהליכית

גינה דורשת סבלנות. בהכנה שלה. בהמתנה לצמיחה. בציפייה לפירות. בחוויות כישלון לאורך הדרך. ולצד הסבלנות כדאי להיות פתוחים ללמידה תהליכית. עם כל צמח וכל עונה ללמוד עוד דברים חדשים על הצמח הספציפי ועל טיפול בגינה בכלל…

יש אינסוף שיטות ודעות לכל צעד בגינה

באיזו עונה, באיזה מזג אוויר, באיזה אזור בארץ, אילו צמחים יצליחו ומה קשה לגדל, איזה דשן לשים, כמה להשקות. הדברים האלו חשובים אבל הם לא מחייבים ותמיד כדאי לנסות. הכי כיף ללמוד מניסוי וטעייה. וגם אם משהו לא צמח או לא הניב, לומדים הרבה דברים אחרים בדרך… כשהגענו לגור בים המלח לא הרבה חשבו שנצליח לגדל גינה שתספק את רב צורכנו. מזל שנחמי'ה לא הקשיב וניסה באמונה ובסבלנות רבה.

ניסיון לגדל ראשי אננס

מגדלים אדמה ולא ירקות

האדמה היא הדבר הכי חשוב. כדאי לחשוב עליה ולהשקיע בה. איך משקיעים באדמה? משקים אותה, מאווררים אותה (להפוך בין העונות, להגביה בערוגות), מוסיפים לה חומרים טובים כמו מי השרייה של קטניות ודשן טבעי (לא חייבים לקנות! רעיונות בהמשך הפוסט), נותנים לצמחים לשפר אותה – גם עשבים שגדלים יכולים לעשות טוב לאדמה…כשהאדמה טובה הצמחים יניבו יותר וישרדו יותר טוב את הקשיים (כמונו, אנשים). באדמה טובה מתפתחת מערכת אקולוגית שלמה של צמחים ובעלי החיים הקשורים אליהם – חרקים, דבורים, פרפרים, ציפורי שיר, לטאות, קיפודים, צבים, שבלולים ועוד.

לצפות לשנה השנייה

מאוד קשור לסעיף הקודם. כל שטח ששתלנו בו, בעונה הבאה הצמיח תוצרת משובחת ורבה יותר, כי הקרקע השתפרה. אז גם אם העונה הראשונה קצת צולעת (אם אתם בגישה של להסתדר עם האדמה המקומית ודשן טבעי), מעונה לעונה האדמה תשתפר וגם הידע שלכם…

להשאיר צמח אחד לפריחה

אם נשאיר מכל צמח פרי אחד להתייבש (דורש איפוק לא לזלול הכל 🙂 ) יהיו לנו הרבה זרעים טובים לשתול שנה לאחר מכן ולא נצטרך לקנות. נכון פעמים רבות אבל לא תמיד. לפעמים הפרי של הצמח שגידלנו טעים אבל הזרעים שלו לא ינבטו או לא יניבו פרי מוצלח.

להשתמש במה שיש ולעשות בעשר אצבעות

אפשר לזרוע זרעים שהגיעו מהירקות בסופר ולראות מה קורה. אפשר לזרוק עגבנייה נרקבת לגינה ולראות אם תצמח… אפשר לקשור סתם סדינים קרועים כציליה או להשתמש בכפות תמרים. אפשר לחורר את צינור ההשקיה עם מסמרון (במקום לקנות טפטפות), אפשר לחפש לול/רפת/חוות סוסים בסביבה ולבקש מהם לקחת את הצרכים של בעלי החיים כדשן, אפשר להתחיל קומפוסט ביתי (מומלץ בכל מקרה !) כדי לדשן את הגינה… ועוד פתרונות יצירתיים לצרכים של הגינה שלכם.

צל לגינה מכפות תמרים

חומרים טבעיים

אפשר להגיע לתוצאות מדהימות (סלק בגודל של מלון קטן, מנגולד בגודל באורך הזרוע שלנו) על ידי שימוש בחומרים טבעיים בלבד (ולא כימיים) על ידי השקעה באדמה באהבה, תשומת לב וחומרים טבעיים טובים (פירוט בסעיף למעלה).

סלק וקולורבי גדולים מהגינה

לעקוב אחר השינויים ולהתעניין

אם תתעניינו בשינויים שקורים לצמח, בשלבים השונים שהוא אמור לעבור ובסיבות להצלחה/אי ההצלחה תלמדו הרבה ותשתפרו מהר בטיפול בגינה. יש הרבה קבוצות פייסבוק, דפי אינטרנט ואנשים מומחים שאפשר לפנות אליהם עם תמונה של מצב הצמח ולהתעניין מה קורה לו (למה החצילים שלי מרים, מה גורם לעלים של הריחן להפוך חומים, למה לכרובית יש גוון סגלגל ועוד).

מקום משמעותי לילדים

גינה יכולה להוות מרחב למידה מדהים לילדים. למידת ערכים כמו סבלנות והתמדה, למידה על עונות השנה והחגים (לרב החגים היהודיים הקשר חקלאי) , למידה על הטבע- אדמה, צמחים, בעלי חיים ומערכת אקולוגית. הזדמנות לעשייה משותפת. למידה על תהליך מהזריעה ועד הצלחת. הגינה מעודדת אותם לאכול הרבה ירקות מגוונים מתוך ההתרגשות והמאמץ שהושקע בגידול (למשל בעונת העגבניות כל פעם שהבנות רעבות הן יוצאות לקטוף כמה ולאכול ישר מהשיח)

נוני קוטפת תרד להכנת מוקפץ

אני בהתרגשות גדולה ממסע הגינון של נחמי'ה ומזמינה אתכם להתחיל ולגנן באהבה ובפשטות 🙂

מוזמנים לשתף מחוויות הגינה שלכם ולהוסיף טיפים טובים לגינה ביתית ❤️

ענת אסף

ענת אסף, בת 30, נשואה באהבה גדולה לנחמי'ה ואמא לשלושה מתוקים. מגדלת את המתוקים בחינוך ביתי במדבר ועובדת בחינוך בלתי פורמלי בהנחיית קבוצות, העברת תוכן ולימוד בתי מדרש. בעלת תואר ראשון במדעי הסביבה ומחשבת ישראל. אוהבת טבע, ליקוט, יצירה, קיימות

לפוסט הזה יש 8 תגובות

  1. שירה

    וואו מהמםםםם!
    בדיוק מתחילה עכשיו להשקיע בגינה שלנו
    מקווה שהיא אכן תהיה ירוקה ויפה 🙂
    שירה
    (מהתגובה הארוכה לפני כמה פוסטים)

    1. ענת אסף

      אהלן שירה היקרה ❤️ איזה כיף שאת מתחילה ! אני גם מקווה שהיא תהיה ירוקה ויפה.. בהצלחה 🙂
      אחרי סוכות מתכננת לפרסם מדריך לשלבים להכנת גינת חורף (עם מה שיותר קל לשתול ועוד הרבה טיפים)

      ותספרי לי, איך הולך עם הניסיון לחחים טבעיים ואהובים יותר…? אשמח לשמוע ❤️

  2. שירה

    שאלה בקשר לירוקים- שעונת השתילה שלהם בחורף
    איך יצא אצלכם חסות ועלים מבחינת נקיות חרקים?
    כי אני רוצה לשתול ולהנות, אבל אם זה אומר שאצטרך להשרות בסבון שלוש פעמים אז לא ככ שווה… אשמח לשמוע:)

    1. ענת אסף

      לגבי ירוקים – הירק היחיד שאני חושבת לוותר עליו כי יצא מפוצץ בתולעים וחרקים כל פעם הוא הכרובית (למרות שזה אחד הירקות האהובים עליי)

      לגבי החסות והעלים האחרים – רובם גדלו די נקיים והייתי עוברת זריז עלה עלה לנקות ומסתכלת בעין שהם נקיים (מתחת לברז מנקה ידנית עלה עלה משני הצדדים ומסתכלת), אפשר אחרי הניקיון הזריז הזה גם להשרות במים עם מלח/חומץ וזה אמור להספיק למיטב ידיעתי..
      מידי פעם אחד השתילים היה הופך למלא מזיקים ואז לא הייתי משתמשת בו בכלל….(אבל הייתי משאירה בתקווה שכל המזיקים יישארו עליו ולא יעברו לשתיל אחר, לא יודעת אם זה רעיון טוב או לא 🙂 )

  3. דפנה

    אתם ממש חמודים!
    בהצלחה בתהליך המרתק והמהנה

    אילו שיטות טבעיות מצאתם שהכי עובדות בהרחקת מכרסמי העלים למיניהם

    1. ענת אסף

      תודה רבה דפנה 🙂
      בהצלחה גם בגינה שלך ! נשמח לראות איך היא מתקדמת 🙂

      אם התכוונת למכרסמים גדולים (ארנבות וכאלה) – שיפודים יכולים לעזור, תוקעים באדמה ליד הצמחים עם השפיץ כלפי חוץ בזווית קלה החוצה ויכול לעזור.. (שמעתי גם על לפזר קקי של טורפים שלוקחים מגן החיות אבל לא ניסיתי… )

      לגבי זחלים וכל מיני – אנחנו לא הורגים אותם אלא מעבירים לצמח מעניין אחר או אוספים לאיזו קופסא עם עלים בשביל הבנות ומשחררים את הפרפרים 🙂

כתיבת תגובה