מדריך לגינת קיץ – מה זורעים בקיץ ואיך?

הגיע הזמן להכין את גינת הקיץ !! הרבה ירקות מפנקים וטעימים בשלל צבעים 🙂

במדריך זה להכנת גינת הירק שלכם לקיץ נספר על מאפייני השתילה והקטיף של עגבניות, פלפלים, חצילים, מלפפונים, קישואים, דלעות, מלונים, אבטיחים, במיה, שעועיות, בטטה ותירס. במדריך משולבים גם כל מיני טיפים כמו ביצוע הדליה, ייחורים, שימוש בזרעים מירקות שיש במקרר והאבקה ידנית.

אם אתם רוצים לקרוא עוד קצת רקע להקמת גינת ירק ביתית, ממליצה לקרוא כמה מחשבות של נחמי'ה (האיש שלי וגנן ביתי מוכשר מאוד!) על מסע ביתי של גינה וגנן, וגם את המדריך להקמת גינה ביתית מאפס עם המון טיפים מעולים שרלוונטיים גם למי שכבר יש גינה…

אז יאללה… נתחיל?

מתי ואיך להתחיל?

את זרעי הקיץ ניתן להתחיל לזרוע בחממות או בבית כבר מאמצע חודש פברואר, בשתילה ישירה באדמה מאמצע מרץ (כמובן תלוי באזור המגורים.. אצלנו במדבר ניתן להכין גם קודם ובהרים כדאי לחכות מעט).
ככלל בחורף אוכלים יותר עלים, פרחים ושורשים התופסים מעט מקום בערוגות וגדלים לרוב קרוב לאדמה כאשר מרבית ירקות הקיץ גדלים על שיחים היכולים להיות גדולים מאוד וצריכים גם אדמה עמוקה – מינימום 30 ס"מ בשביל לקבל ירקות ומומלץ לפחות 50 ס"מ בשביל צמח מניב גדול וחזק.
חשוב גם לאפשר מרווח מספק בין צמח לצמח כמו שיפורט בהמשך..

משפחת הסולניים – עגבניות, פלפלים וחצילים

הסולניים היא משפחת צמחים שניתן להכתיר כמשפחת המלוכה של הקיץ: פירות גדולים, עסיסיים וטעימים. במשפחה זו יש לנו בקיץ את העגבניות, הפלפלים והחצילים ובחורף את תפוחי האדמה. הסולניים הם צמחים גדולים וחזקים ומומלץ לתת לכל אחד מהם מקום משלו בערוגה (רדיוס מומלץ של חצי מטר בין צמח לצמח).

עגבניות

העגבניות הן צמח מניב וחזק שגדל יחסית מהר ומניב פירות לאורך תקופה של 2-4 חודשים. את זרעי העגבניות לא צריך ללכת רחוק לחפש אלא ניתן להשתמש בזרעים של העגבנייה שקנינו בסופר (יש עגבניות בסופר שמהונדסות לא לגדל דור המשך אך לרוב, במיוחד אם לא מדובר בזן מיוחד של עגבנייה, נזרע את השאריות מהמטבח ונקבל עגבניות יפות בתמורה 😊). הקיץ הזה גדלים לנו שבעה סוגי עגבניות ביניהם כמה סוגי עגבניות שרי, כולם הגיעו מעגבניות חצי נרקבות במקרר או באורח פלא עם הקומפוסט שלנו.

זמן הנביטה הממוצע בעגבניות הוא בין 12-20 יום.  לאחר שהצמח גדל ומגיע לכחצי מטר מומלץ לבצע הדליה. ההדליה היא תמיכה לגובה של הצמח כדי שיוכל לעלות בלי שמשקל הפירות יוריד את הענפים לרצפה וישבור אותם. ניתן לבצע את ההדליה בכמה דרכים. הדרך הפשוטה ביותר היא לקבע מקל באורך 1.5-2 מ' צמוד לבסיס הצמח ולקשור אליו את הענפים שצריכים תמיכה כדי להישאר בגובה. מומלץ לגזום את הענפים הנמוכים אחת לשבוע-שבועיים, כדי שהצמח יגדל לגבוה ויניב יותר פירות.

קטיף : מומלץ לקטוף את העגבניות בשעות הערב/ שעות הבוקר המוקדמות. אם הצמח בשמש וקוטפים אותו כשחם, הפירות מאבדים מטריותם הרבה יותר מהר. וידוי – אצלנו לא מצליחים להגיע לקטיף כי הבנות מחסלות את העגבניות ישר מהשיחים, בכמויות.
שיח עגבניות טוב נרצה לשכפל ולייצר ממנו עוד שיחים בצורה של ייחורים. על ייחורי עגבניות על ידי ה"סאקרה" חפשו ביוטיוב ייחורים בעגבניות.

אלתור הדליה לשיח עגבניות ראשון

פלפלים

יש המון סוגי פלפלים, בשלל צבעים וגדלים גם מסוגים חריפים וגם מסוגים מתוקים.
הפלפל כמו העגבנייה אוהב אדמה עמוקה ומרווח מסביב וכמו העגבנייה ניתן להתחיל בקלות רבה מזרעים של כל פלפל שהוא לא ירוק שקונים בסופר (גם חריף וגם לא חריף). ככלל רוב זני הפלפל מתחילים את דרכם בצבע ירוק ואז הופכים לצהוב/ כתום/ אדום.
ניתן לקטוף אותו בעודו ירוק אם יותר אוהבים (לקטוף כשהוא עוד ירוק אבל כבר הפסיק לגדול) ואם רוצים שיגיע להבשלה מלאה מחכים שיסיים להתחלף הצבע והפרי יראה "עסיסי".
טיפ להכפלת כמות הפלפלים על השיח:  לאחר שהצמח עבר את גובה החצי מטר ניתן לקטום את החלק העליון של הצמח (כ-10 ס"מ). מהנקודה שחתכנו יגדלו מספר ענפים חדשים שכל אחד מהם יוכל להחזיק כמות גדולה של פרי.
פלפלים חריפים: על מנת להגיע לחריפות מקסימלית מומלץ להפסיק את ההשקיה כ-3 ימים לפני הקטיף.

חצילים

החציל הוא אחד הצמחים החגיגיים בגינת הקיץ. הוא גדל גבוה ויפה ופורח בצבעים משגעים.
כמו העגבנייה והפלפל, גם החציל יכול להיות גדול מאוד וזקוק לאדמה עמוקה ומרחב גדילה נקי ובניגוד לעגבנייה ולפלפל את זרעי החציל לא ניתן לקחת מפרי מהסופר (החציל כמו המלפפון והקישוא נאכלים בוסר)  ויש לקחת מחבר שמגדל או לקנות במשתלה.
הקושי העיקרי בגידול החציל הוא לקטוף את הפרי בזמן הנכון. מצד אחד אנחנו רוצים לחכות ולתת לפרי לגדול כמה שיותר ומצד שני אם פספסנו ונתנו לו עוד כמה ימים הוא מתמלא זרעים והופך למר מאוד. לכן על מנת לקטוף בזמן הנכון יש להסתכל עליו כל יום ולקטוף לאחר שרואים שכבר יומיים שלושה אינו גדל. בדרך כלל גודל החציל תואם את גודל הצמח (צמח קטן= חציל קטן. צמח גדול= חציל גדול).

*במידה ומגדלים את הירקות במדבר או בחממה- גם את החציל וגם את הפלפל ניתן להמשיך לגדל אחרי סוף העונה, אם בוא החורף הוא יאבד את עליו וחיותו, עם בוא האביב נעשה לו גיזום והוא יתחדש במהרה.

*ניתן לעזור לכל צמחי הסולנים בתהליך האבקה של הצמח על מנת להגדיל את התוצרת על ידי "צביטה קלה" של בסיס הפרח בשעות הבוקר.   

קטיף חצילונים להכנת חצילונים כבושים

דלועים: מלפפון, קישוא, דלעת, מלון ואבטיח

ירקות מרכזיים ועסיסיים בגינת הקיץ. הירקות המוכרים ממשפחה זאת הם המלפפון, הקישוא והזוקיני, הדלעת, המלון והאבטיח.
בכל צמחי משפחת הדלועים מומלץ במיוחד להימנע מהשקיה על העלים משום שזה מביא מזיקים ומחלות.
צמחי הדלועים גדלים מהר ובקלות אולם על מנת לקבל פירות ברוב בני המשפחה מומלץ לעשות האבקה ידנית.

האבקה ידנית

כמו במשפחות אחרות של צמחים, בצמחי הדלועים הפרחים מתחלקים לפרחי זכר ופרחי נקבה. הפרחים עצמם די דומים אחד לשני וההבדל הבולט בינהם הוא שפרח הנקבה גדל על מעין פרי קטנצ'יק המזכיר בצורתו את הפרי הסופי של אותו צמח. לרוב הוא יהיה בין- 0.5 ל-3 ס"מ.
אז איך מבצעים את ההאבקה? בתוך הפרח הזכרי נראה איבר הנראה כמו "מיקרופון" קטן המלא בגרגירים קטנטנים של אבקה שמו של איבר זה הוא אבקן. באמצעות מכחול ניקח מהאבקה הנמצאת על האבקן ו"נצבע" איתה את החלקים שנמצאים בתוך פרח הנקבה (הקרויים "צלקות"). בדרך כלל כיומיים לאחר שביצענו את ההאבקה עלי הכותרת ינשרו מהצמח והפרי שמתחתיהם יתחיל לגדול.
שימו לב- בדרך כלל כשהצמח יהיה מספיק גדול ויתחיל להוציא כמות גדולה של פרחים, בדרך כלל הוא יוציא רק פרחים ממין אחד בשבועות הראשונים (לרוב פרחים זכריים) ולאחר מכן יתחיל להוציא מהמין השני, מומלץ לעקוב אחרי הצמח כל יום על מנת לתפוס את הפרחים הרלוונטיים בזמן. אורך החיים הממוצע של פרח הוא כיום אחד.

מלפפונים

את זרעי המלפפון נקבל מחבר או נקנה במשתלה (אי אפשר להשתמש בזרעי מלפפון מהחנות משום שהם בוסר). נזרע לפחות במרווחים של 30 ס"מ אחד מהשני. המלפפון הוא היחיד מהמשפחה שכדאי להדלות אותו ואת זה נעדיף לעשות על ידי גידול שלו בסמיכות לקיר כדי שנוכל להוריד חוטים מלמעלה בקלות ולהדלות את השיח על חוטים אלו. את המלפפון יש לקטוף כשמפסיק לגדול, לפני שמתרכך ומשנה את צבעו לצהוב.

קישוא

את זרעי קישוא/ זוקיני נקבל מחבר או נקנה במשתלה (אי אפשר להשתמש בזרעי קישוא מהחנות משום שהם בוסר). נזרע לפחות במרווחים של 40-50 ס"מ אחד מהשני.
הוא היחיד מבין משפחת הדלועים שגדל בצורה שדומה לשיח נמוך. אינו משתרע ואינו מצריך הדליה.
את הקישוא יש לקטוף כשמפסיק לגדול, לפני שמתרכך ומשנה את צבעו לצהוב.

דלעת, דלורית, מלון ואבטיח

הדלעת, הדלורית, המלון והאבטיח הינם צמחים שמתפשטים הרבה ויכולים להשתרע בקלות כ-7 מטר מבסיס הצמח ויותר. לכן את הדלועים נבחר לגדל באזור שיש בו מספיק מקום להתפשטות הצמח. כמובן שרק הבסיס עצמו צריך להיות במרחק מצמחים אחרים (כחצי מטר בממוצע תלוי במין הדלעת) בעוד שלשאר העלים והצמח ניתן ואף מומלץ לתת להשתרע ליד צמחים אחרים כך יחפו להם על האדמה מפני השמש. יש המשתמשים בדלעות קטנות גם לסיכוך פרגולות וחצרות.
את הזרעים של הדלעת ניתן לאסוף בקלות מזרעים מהסופר ולזרוע ישר באדמה. לרוב זמן הנביטה בדלעות הינו מהיר במיוחד- 3-10 ימים. ככל שהדלעות יותר גדולות כך יוציא הצמח פחות פירות (לדוגמא דלעת ערמונים יכולה להוציא פירות רבים במשך כחודשיים בעוד שדלעות ענק יתנו 1-4 דלעות לצמח אך כל פרי יכול גם לעבור את ה- 20 קילו.
את הדלעת והדלורית נקטוף כשיגיעו לצבע ולגודל המתאים.

פריחת דלעת

מלון

המלון משתרע  לאורך של 4-7 מטר. ניתן בקלות להשתמש בזרעי מלון מהסופר. המלון נובט בדר"כ  תוך 5 ימים ויש לזרעו במרווחים של מטר אחד מהשני.
כל צמח יניב בין 3-5 מלונים.
קטיף: בנקודה בה הפרי מחובר לצמח ישנו עלה קטן. כאשר העלה מתייבש והפסים על המלון ברורים המלון מוכן לקטיף.

אבטיח

האבטיח גם משתרע לאורך של כמה מטרים. מרווחי השתילה הם מטר אחד בין שתיל לשתיל. יש לשתול עד יוני.
קטיף: בנקודה בה הפרי מחובר לצמח ישנו עלה קטן. כאשר העלה מתייבש האבטיח מוכן לקטיף.
אומרים שמומלץ להפסיק את ההשקיה כיומיים שלושה לפני הקטיף על מנת לתת לסוכרים להתרכז ולהפוך את האבטיח למתוק יותר.

פרח אבטיח, נקבה

צמחים נוספים:

שעועית

שעועית היא צמח שגדל מאוד מהר ומאוד בקלות. צמח שנשתל במקום ובזמן הנכון יכול גם לספק לנו צל על מרפסת/ פרגולה וגם לתת כמות נאה של פרי בכל עונה. את השעועית הטריה ניתן לאכול חיה או מבושלת.
ישנם הרבה סוגי שעועית רלוונטים לגינות ביתיות (לבלב, ירוקה, תאילנדית, לוביה, לבנה, מנומרת ועוד..) ההסברים כאן רלוונטיים לגבי כולם.
מרווחי השתילה הם 30 ס"מ בין שתיל לשתיל.

תירס

תירס הוא צמח שגדל מאוד מהר ולגובה.
ההאבקה בתירס נעשית על ידי מגע בין הצמחים, הנעשה על ידי הרוח. לכן, עליהם להיות קרובים אחד לשני. צריך לשתול אותם בשורה במרחק של 15 ס"מ (בתירס מומלץ במיוחד לשמור על מרווח מדויק. במרחק גדול מידי לא תהיה האבקה ובמרחק קטן הם יתחרו אחד בשני על מים ואדמה ויצאו קטנים..)

במיה

הבמיה היא צמח גדול ויפה עם פריחה יפה במיוחד.
יש לשתול במרחקים של 20 ס"מ אחד מהשני.
כמו בפלפל על מנת להכפיל ולשלש את כמות הבמיה נחכה שהצמח יגיע לגובה שנוח לנו לקטוף ממנו (1.5 מטר)  ונגזום את ה-10-20 ס"מ העליונים של קודקוד הצימוח.
הבמיה מוציאה כמות רבה של פרי ומ-5 שיחים ניתן במשך חודשים רבים לקטוף מנה יפה של במיה אחת ליומיים-שלוש.

בטטה

הבטטה היא גם צמח משתרע שגדל יפה. הצמח מזכיר את הדלועים אך בן משפחה אחרת, הלפופיים.
את הבטטה הראשונה נשים עם או בלי קיסמים בכוס מים במטבח עד שתוציא מספיק שורשים מלמטה ומספיק עלים מלמעלה (יש כאלו המגדלים אותה בבית לצרכי נוי בלבד) ואז נעביר אותה לאדמה ונחכה שתגדל. כשתהיה מספיק גדולה נכין ממנה ייחורים. נחתוך מהקצה ענפים יפים באורך של כ-15 ס"מ, נחתוך את כל העלים מלבד 2-4 עליונים ונשתול באדמה. כל ענף כזה יתפתח לבטטה תוך כ-3 חודשים.

את מי אתם הכי מתרגשים לזרוע??

שתפו בתגובות בתמונות גינת הקיץ שלכם, טיפים מוצלחים ושאלות 😊

רוצה להיפגש לתכנן יחד את הגינה הביתית שלך ולהתקדם צעד צעד יחד?

מוזמנ.ת להיכנס לדף 'איך אפשר לפגוש אותי?' ולתאם את התהליך שמתאים לך בדיוק!

ענת אסף

ענת אסף, בת 30, נשואה באהבה גדולה לנחמי'ה ואמא לשלושה מתוקים. מגדלת את המתוקים בחינוך ביתי במדבר ועובדת בחינוך בלתי פורמלי בהנחיית קבוצות, העברת תוכן ולימוד בתי מדרש. בעלת תואר ראשון במדעי הסביבה ומחשבת ישראל. אוהבת טבע, ליקוט, יצירה, קיימות

לפוסט הזה יש תגובה אחת

כתיבת תגובה