אחרי החגים הגיע, הסגר עדיין איתנו
ואיתם נגמרו לנו כל התירוצים למה לא להתחיל ולבנות את גינת החלומות שלנו ♥
נחמי'ה, אישי המוכשר והמתוק הסכים בשמחה לכתוב את המדריך הזה להכנת גינה ביתית. נחמי'ה הוא לא גנן מוסמך אלא איש טבע שאוהב את הגינה שלו ולומד ומתנסה כל עונה בדברים חדשים (מוזמנים לקרוא את הפוסט שכתבנו על 'מסע למידה בגינה ביתית' לתובנות ומחשבות שלנו מהמסע בגינה בארבע השנים בהן אנחנו מגדלים כזו)
ההסברים מיועדים גם למי שרוצה להכין גינה בחצר וגם למי שרוצה להכין גינה באדניות בבית או במרפסת… ! כולם יכולים… !
וממש מרגש, אם אין לכם כוח לחפש את כל המרכיבים להכנת הגינה בכל מיני מקומות שונים… ארגנתי לכם 10% הנחה בהזמנת דברים לגינה משתי משתלות מתוקות מתוקות !! (קופון ההנחה וההסבר בסוף הפוסט 🙂 )
מה במדריך חלק א'?
תכנון השטח (שיקולי שמש וצל וניצול חכם של השטח הקיים)
הכנת הערוגות
הכנה ושיפור של האדמה לקראת השתילה (הסבר על אוורור, הזנה וחיפוי ועל סוגי האדמה בארץ)
קופון הנחה להזמנה בהרכבה עצמית או ערכה מוכנה 🙂
מה במדריך חלק ב'?
גידולי חורף. מה, מתי, איך וכמה….
המקלדת עוברת לנחמי'ה… תהנו ♥
המדריך הבא ילמד איך לבנות את גינת הירק/ אדמת החלומות שלנו מאפס.
ומזל שהחורף מתקרב כי גידולי החורף הם ברובם גידולים פשוטים ומתאימים למתחילים.
קל לגדל אותם, ניתן לצרוך את רובם לאורך כל העונה והם מתאימים לגידול בצורה פשוטה גם בגינה וגם בעציצים בבית או במרפסת.
לפני שנתחיל ארצה לציין את שני כללי הברזל אותם כדאי להחזיק בראש לפני שמתחילים לעבוד. הם הפוכים וסותרים אחד את השני ובכל זאת, כל אחד צריך לזהות איזה כלל מתאים לסוג אדם שהוא וללכת על פיו:
- כדאי מאוד להשקיע בהתחלה בבניה טובה של הגינה מומלץ לעשות עבודה יסודית ולא לקצר בתהליכים. דברים שיעשו בצורה מתוכננת וטובה מההתחלה גם יחסכו הרבה התעסקות ועבודה בהמשך וגם ייצרו לנו גינה הרבה יותר בריאה, ירוקה, שופעת ומניבה.
- אם אתם מהאנשים שצריכים שבוע לחשוב לפני שבונים ערוגה, עוד שבועיים לבנות אותה ועוד חודש וחצי לשים אדמה ולשתול (וכעבור חצי שנה לפרוס צינורות) תעשו את המינימום שצריך בהתחלה ותתחילו בשתילות בשביל לא לפספס את הזמן עכשיו של תחילת עונה. שאר הגינה תצמח עם הזמן והחשק שלכם.
אז בואו נתחיל לעבוד..
שלב א': תכנון השטח
שלב התכנון של הגינה הוא הדבר הראשון שנעשה כדי להגיע לתוצאות כמה שיותר טובות.
תכנון טוב צריך להיות מורכב מחשיבה על שמש וצל ומתכנון חכם של השטח.
שמש וצל.
אם לשטח שברשותנו ישנם כמה כיווני אוויר (נגיד ארבעת הצדדים של הבית) נעדיף למקם את הגינה בצד שמתאים לאזור בו אנחנו גרים. בחורף השמש היא דרומית וזה אומר שהצד הצפוני של הבית יהיה מוצל והצד הדרומי עם שמש, במידה ואנחנו גרים בהרים (יהודה ושמרון, ירושלים, הגליל, צפון רמת הגולן) נעדיף למקם את הגינה בצד הדרומי שיהיה חשוף לשמש כמה שיותר. במידה ואנחנו גרים במדבר נעדיף את הצד הצפוני שיהיה כמה שיותר צל. למגורים בשאר הארץ עדיף למקום בצד המזרחי/ מערבי כך שהגינה בצורה טבעית תהיה חצי בשמש וחצי בצל.
כמובן שבמידה ואנחנו נאלצים להשתמש בצד אחד שפנוי או רלוונטי לנו נוכל לשפר את התנאים בצורת חממה (לייצר חום ולגדל בחורף גידולי קיץ) או על ידי מתיחת רשת צל שתגן על האדמה והצמחים (במדבר רלוונטי ברב חודשי השנה אבל בשאר הארץ רק לקיץ..).
וכמובן שמבחינת התכנון מלבד הצל שהבית עצמו עושה נתחשב בכל הדברים שמצלים על האדמה בצורה זהה (חומות, עצים, גדרות וכו'..).
כל מה שכתבתי לגבי השמש והצל נכון באותה מידה למיקום של אדניות שמגדלים בבית או במרפסת, אז נשאף לגדלם בתנאים כמה שיותר דומים לתנאים האופטימליים בחוץ (כיווני שמש, מיקום בחדרים בהם טמפרטורת המזגן והתנורים לא גבוהה/ נמוכה מידי לצמחים).
ניצול חכם של השטח.
אחרי שאנחנו יודעים איפה הגינה הולכת להיות ממוקמת נסרטט על דף בהתאם לגודל השטח כמה ואיזה סוג ערוגות או אדניות אנחנו רוצים להכין והיכן למקם אותם (או כמה אדניות נצטרך).
שתילת ירקות כדאי בערוגה או אדנית ברוחב של 30 ס"מ.
אין צורך ביותר רחב מזה אלא אם כן מתכננים בערוגה אחת כמה שורות של צמחים. במידה וכן נשאף לרוחב כמעט כפול (50-60 ס"מ) אורך הערוגה יכול כמובן להיות באיזה אורך שמתחשק לנו על פי הצורך שלנו וגודל השטח. מרחקי השתילה בין הצמחים השונים לאורך הערוגה נעים בין 15 ס"מ עבור גידולי עלים (כגון חסות, רוקט, פטרוזיליה וכו') ל-30 ס"מ מרווח בצמחים גדולים יותר (כגון כרוביות, מנגולד, כרוב וכו') לחצי מטר בצמחים שהופכים להיות שיחים גדולים (כגון עגבניות, חצילים) ועד ל2-3 מטרים בין צמח לצמח לצמחים שמשתרעים לאורך השטח (כגון קישוא ואבטיחים).
חשוב לשים לב בתכנון שאנחנו משאירים מספיק מקום בין ערוגה לערוגה כדי שיהיה לנו נוח להסתובב, לקטוף את הצמחים, לעשב ולטפל בקרקע לפחות 50-70 ס"מ בין ערוגה לערוגה. תלוי כמה אתם לחוצים על מקום וכמה חשוב לכם שיהיה לכם נוח.
טיפ- כשמדברים על ניצול חכם של השטח רובינו נוטים לחשוב על איך למקסם אותו מבחינת התוצרת, אך כדאי להשאיר במידת האפשר גם מקום להסתובב בנחת בין הערוגות (אולי אפילו מקום לספסל ישיבה קטן) כך שהגינה יכולה להפוך מלבד המקום שאני מייצר בו את האוכל שלי גם למקום שאני יושב עם הילד שלי לקרוא סיפור או שוכב על הגב ומסתכל בשמים ופשוט מקום להירגע.
בגינות שהכנו עד היום לא חשבנו על זה בזמן תכנון הגינה ופינות הישיבה שלנו בחוץ "צופות" אל הגינה. זה גם נחמד אך מומלץ במידת האפשר לארגן את פינת הישיבה בפנים 😊
גישה נוחה להשקיה וטיפול:
במידה ונרצה בהמשך לפרוס צינורות השקיה (שיקולים בצינור על פני השקיה ידנית בהמשך המדריך) אין כל כך בעיה רק צריך לראות שיש לנו גישה מצינור המים הראשי של הבית ועד לשטח הגינה. במידה ואנחנו לא נשתמש בצינורות אנחנו צריכים בשלב התכנון לנסות למקם את הגינה הכי קרוב לפתח הבית/ לברז שמותקן בחוץ. גם מהניסיון האישי שלי וגם מאחרים אני יכול להגיד שכשהגינה גדלה ומתרחקת ממקור המים אם הזמן אנחנו מתעצלים להביא מספיק מים לצמחים הרחוקים והאדמה והצמחים מתייבשים.
תכנון חכם למיקום הצמחים:
כמה שיקולים בחשיבה איפה נשתול כל ירק וצמח:
- למקם הכי קרוב לפתח הבית את הצמחים אותם אנחנו קוטפים הכי הרבה (לרוב דברים יומיומיים לסלט כגון פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק, עגבניות וכו').
- שתילה של ערוגת תבלינים נעדיף לשים בצד ולא עם הירקות כי הם יכולים לתפוס הרבה מקום וגם כי צורת הטיפול בהם שונה.
- מיקום הצמחים בערוגות לפי הגודל והסוג שלהם: לרוב נשים שיחים גדולים (כגון עגבניות, חצילים, פלפלים חריפים..) מאחורה ובצדדים שלא יחסמו לנו את הגישה לעלים.
- צמחים מטפסים (כגון מלפפונים, שעועיות, אפונה) נעדיף לשים כמה שיותר צמוד לקירות על מנת שיהיה לנו פשוט להכין את ההדליה (קשירה של הצמח לגובה)
- צמחים משתרעים נעדיף בכלל לשתול "מחוץ לגינה" שלא יתפסו לנו את כל השטח כי הם גדלים למטרים (כגון מלון, אבטיח, קישוא, כובע נזיר…).
שלב ב': בניית הערוגות
אחרי שציירנו על דף את הגינה המיועדת שלנו, איפה היא תהיה ומה נשתול איפה, נעבור לבניה של הערוגות עצמן. בניית הערוגות הוא שלב חשוב בגידול ירקות בבית.
במקום בו האדמה עצמה היא טובה: נהפכת ומתפוררת בקלות מתנקזת טוב לעומק, עשירה במינראלים ( לרוב נמצא אדמות טובות בעיקר בעמקי הארץ ובמישור החוף במעט המקומות שנשארו אדמות "טבעיות") ניתן לוותר על בניית ערוגה אך במקום בו האדמה יותר מאתגרת, בניית ערוגה היא דבר הכרחי גם בשביל לעזור לצמחים להעמיק שורשים בקרקע (שורש חזק= צמח בריא וטוב) וגם על מנת שהמים יתנקזו בצורה טובה ולא יווצרו בתחתית האדמה עובש ופטריות.
מה כדאי, ערוגה מעץ או מאבנים?
יתרונות של ערוגה מעץ:
- לרוב יותר מהיר להכין אותה
- הכנה פעם אחת וזהו ללא צורך בתחזוקה שוטפת.
- האדמה נשארת בפנים ולא בורחת לשום מקום.
- בערוגות עץ עם תחתית (מעין אדניות) ניתן לגדל ירקות בשנת השמיטה.
- ניידות. הערוגה יכולה לעבור אתכם בתים או לשנות מיקומים בגינה לפי הצורך.
- החסרון של ערוגת עץ הוא שהערוגה עצמה יכולה להרקב ולפתח עובש עם השנים. ניתן למנוע זאת על ידי עשיית איטום עם ניילון בצדדים.
יתרונות של ערוגה מאבנים:
- אסתטי- בעיני הרבה יותר "טבעי" ומתאים לגינת ירק ביתית 😊
- לא דורש כלים או ציוד (כמו מברגה, מסור, ברגים).
- לא דורש ידע מוקדם בניגוד לעבודה בעץ.
- חסרונות של ערוגת אבן היא שאבן זה לא משאב זמין בכל מקום. היא דורשת מעט יותר תחזוקה מערוגת עץ ולאורך השנים האדמה יכולה לצאת קצת מהמרווחים בין האבנים.
בניית הערוגה עצמה:
ככלל נשאף להגביה את הערוגה כמה שיותר וכנ"ל לגבי אדניות. כמה שיותר אדמה יותר טוב לצמחים. לירקות עלים העומק המינימלי הנדרש על מנת לפתח שורשים טובים הוא 15 ס"מ עומק אדמה (כולל האדמה שמתחת לערוגה כמובן). כ-30 ס"מ לירקות יותר גדולים כגון סלקים וכרוביות ולפחות חצי מטר עומק עבור שיחים (כגון עגבניות וחצילים) בהנחה שעבדנו קצת על האדמה לפני שבנינו את הערוגה (הפכנו והוספנו קומפוסט) נשאף לגובה מינימלי של 10 ס"מ.
שלב ג' הכנת ושיפור אדמה:
"אחרי כמה שנים של גידול גינת ירק הבנו שבעצם אנחנו לא מגדלים ירקות
אלא מגדלים אדמה"
את התובנה הזאת שכתבנו עליה במעט הרחבה בפוסט המקדים לפוסט הזה (כדאי לקרוא את 'מסע למידה בגינה ביתית') קראתי פעם ומאוד התחברתי לרעיון.
אדמה שמשקיעים בה, מייצרים לה אוורור, מים, צל, שמש והזנה לפי צרכה תהפוך לבית גידול שיצמיח המון צמחים, ירקות ויביא בעלי חיים מכל הסוגים שיהפכו להיות חלק כזה או אחר מהחיים ומהבית שלנו.
שלב זה הוא באמת השלב החשוב ביותר במדריך על מנת לקבל תוצאות טובות מבחינת היבול.
אז מה אנחנו בעצם רוצים מהאדמה שלנו?
שתהיה מאווררת. מנוקזת. מלאה בחומר אורגני וחומרי הזנה. שתהווה בית גידול להמון חרקים, פרוקי רגליים אחרים, זוחלים, חיידקים פטריות ורכיכות שיפרקו וירככו את האדמה
ויעשירו אותה באוכל לצמחים.
איך נכין את האדמה להיות חיה ופרודוקטיבית? בעזרת שלוש פעולות מאוד פשוטות
שחשוב שנקפיד על כולן כמו שצריך:
אוורור. הזנה. חיפוי.
אוורור:
במידה ואנחנו שותלים ישר באדמה (ולא בערוגות או אדניות) יש לעדור את האדמה, להפוך אותה על ידי חפירה של חול החוצה לעומק של לפחות 30 ס"מ והחזרה של האדמה פנימה.
במידה ואנחנו שותלים בערוגות ואדניות, עצם המילוי שלהם באדמה שחפרנו ממקום אחר כבר עושה את הפעולה של האוורור.
כדאי לערבב את האדמה עם חלקי עלים ושאריות צמחים כדי שייצר עוד אוורור.
הזנה:
הזנה טובה של הקרקע היא המפתח לפוריות וגידולים מוצלחים.
בזמן שממלאים את שטח הגינה באדמה שהפכנו, חשוב לערבב אותה עם חומרי הזנה שמהווים את "האוכל" שהצמחים צריכים בשביל לגדול טוב.
קיימים בגדול 3 סוגים של חומרי הזנה, ניתן להשתמש בכל אחד מהם ביחד או בנפרד:
קומפוסט.
הקומפוסט הינו חומר אורגני שהתפרק ומלא בחיידקים טובים ומינרלים שהיו קיימים באוכל שאכלנו פעם ואותו הצמחים ממחזרים. ניתן ורצוי להכין קומפוסט ביתי (בהמשך הדרך נעלה את זה כמדריך בנפרד בינתיים מוזמנים למצוא בשלל מדריכים שכבר קיימים ברשת או לקנות במשתלה הקרובה לביתכם). קומפוסט ביתי שנתחיל להכין עכשיו יהיה מוכן בעוד כמה חודשים. בינתיים אפשר להשתמש בתערובת קנויה או להשתמש ברסק גזם שקיים במרוכז כמעט בכל עיר או ישוב (רסק הגזם נותן מענה חלקי ואינו תחליף מוחלט לקופמוסט), בזבל מהלול הביתי שלכם או של מכרים (לא כדאי להשתמש בזבל מלול תעשייתי בגלל הורמונים וכו') או בזבל סוסים מחוות רכיבה באזור..
חשוב לדעת שהקומפוסט הוא חומר שמתפרק לאט ומזין את האדמה לאורך זמן ולכן נתחיל לראות את התוצאות שלו רק כעבור כמה חודשים מזמן שטמנו אותו בגינה.
הומוס תולעים אדומות.
הומוס תולעים אדומות הוא חומר הזנה אורגאני סופר מרוכז וסופר יעיל שנוצר מפירוק זבל ושאריות של אוכל על ידי תולעים מיוחדות שנקראות תולעי אדמה אדומות. ניתן ללמוד מהאינטרנט ולייצר לבד או לקנות במשתלות. קיים בצורה נוזלית ובצורת גרגירים.
ההומוס (בשונה מהקומפוסט שמתפרק לאט) משפיע מאוד מאוד מהר וכשאנחנו משתמשים בו נראה תוצאות כמעט מיידיו (מספר ימים/שבועות בודדים). אפשר להתחיל לשים אותו מרגע ההתבססות של הצמח.
דשנים.
דשן הוא שם כולל להמון סוגים של חומרי הזנה שמוכרים במשתלות רובם עשויים מכימיקלים שמאיצים מאוד את התהליכים של האדמה ונותנים המון תנובה בטווח קצר אבל פוגעים בפוריות האדמה לטווח ארוך וגם נכנסים לנו לגוף דרך האוכל.
מומלץ לוותר עליהם. קיימים גם דשנים אורגנים אך אנחנו מעדיפים להשתמש בהומוס ובקומפוסט. אפשר להגיע לתוצאות מדהימות גם בשימוש בקומפוסט ביתי בלבד!
ועוד טיפ פשוט פשוט להזנת הקרקע – מים שהשרתם או בישלתם בהם קטניות לשפוך לאדמה במקום לכיור.
חיפוי:
לאחר שאווררנו את האדמה והוספנו חומרי הזנה, השלב האחרון לפני השתילות הוא לדאוג לחיפוי (כיסוי לאדמה). נעשה את זה על ידי הוספת עלים יבשים או/ו רסק גזם. איפה מוצאים? לכו לגינה הציבורית ליד הבית שלכם וחפשו עצים שמשירים הרבה עלים/ חפשו את פינת הפינוי גזם של המקום בו אתם גרים. חיפוי הקרקע מונע מהקרינה של השמש לבשל את האדמה, מונע מהמים של ההשקיה להתאדות ומייצר בית גידול נוסף למגוון בעלי חיים.
מהניסיון שלי בגינה עניין החיפוי שנראה עניין שולי ביותר, יכול להיות הבדל מאוד מאוד משמעותי בהתפתחות של הצמחים, אל תוותרו עליו בשום אופן.
טיפ חשוב: את שלושת הפעולות של הכנת האדמה (אוורור, הזנה, חיפוי) יש לעשות בכל חילוף עונות.
סוגי האדמה הנפוצים:
לאחר שלמדנו איך משפרים את האדמה נתייחס רגע לשלושת סוגי האדמה הנפוצים ביותר ודרכי העבודה איתם.
אדמת טרה רוסה. אדמה שמקורה בהרים בפנים הארץ. צבעה חום עמוק נוטה לעיתים לאדמדם קלות. אדמת הטרה רוסה היא לרוב אדמה עמוקה ועשירה במינראלים ובחומרי הזנה טבעיים (שזה מעולה לגינה!). הקושי הגדול איתה שהיא נוטה להיות קשה וצריך להשקיע בה הרבה באוורור בשביל שהצמחים יחדרו אותה בקלות (לא רק להפוך את האדמה אלא לנסות ככל שניתן לפרק את הגושים הגדולים שיוצאים..
אדמת חמרה. אדמה שמקורה במישור החוף ונפוצה מאוד בבתים שמזמינים אדמה מהקבלן שבונה את הבית. הצבע שלה הוא חום בהיר נוטה לכתום.
החמרה הינה אדמה טובה ופורייה אך סובלת מבעיות של אטימות. לאחר שמשקים אותה היא נוטה להתלכד ולמים קשה לרדת וקשה להתנקז. הדרך הטובה לעבוד איתה היא בזמן שמאווררים אותה להוסיף לה גם חול שסופח את הנוזלים אליו וגם ענפים, עלים, רסק גזם, קרטונים ומה שאפשר בשביל שהיא לא תישאר רק אדמה וקומפוסט.
אדמת גן. תערובת גינון שקונים במשתלות. לרוב בצבע שחור. אדמת הגן היא מאוד טובה ונוחה לעבודה, היא מאוררת ויש בה את כל מה שצריך, ניתן לקנות שק, לשפוך לערוגה וישר להתחיל לזרוע/ לשתול. שימו לב שתמיד נעדיף לקנות אדמה אורגנית שלא עורבבו בה דשנים כימיים.
האדמה בבית שלכם מתה מכל סממן חיים, היא קשה ודביקה, לא מצמיחה כלום ואתם רוצים להבריא אותה בעצמכם? נסו להוסיף הרבה קומפוסט, ענפים ועלים.
חפשו אם יש באזור מגוריכם גנים גדולים שמתחת לעצים הגדולים שלהם יש שאריות עלים וענפים שעם הזמן התפרקו והפכו למעין אדמה בפני עצמה והוסיפו אותה לחומר המקומי.
קופון הנחה בהזמנת מוצרים לגינה
למי שאין כוח, זמן או חשק לאסוף את כל החלקים לגינה לבד (האדמה, הקומפוסט, הזרעים והשתילים), במיוחד לכבודכם ארגנו הנחה של 10% להזמנה משתי משתלות מתוקות מתוקות… מומזנים להיכנס לקופון ולהזמין לכם את גינת חלומותיכם!
להזמנת ערכת שתילה מוכנה מ'לקט-משתלה אורגנית יצרנית' לחצו על הקופון הזה.
להזמנת מוצרים לגינה בהרכבה אישית ממשתלת 'חוות בריאה', לחצו על הקופון הזה.
זהו בגדול.
יש לכם עכשיו את כל הכלים. בהצלחה בגינת חלומותיכם! מוזמנים לבנות ולהתחיל לזרוע ולשתול את צמחי החורף… בשבוע הבא נפרסם באתר את חלק ב' של המדריך, המתמקד בגידול ירקות העונה מי צריך מה כמה ולמה.. יש למה לחכות!
ובינתיים, למי שרוצה להתחיל להיערך, אלו עיקר הירקות שמגדלים בחורף ונספר עליהם בחלק ב' של המדריך לגינה ביתית:
כל סוגי החסה, צנון, צנונית, כרוב, כרובית, קולרבי, ברוקולי, גזר, אפונה, רוקט, ראשד, פטרוזיליה, כוסברה, שומר, סלרי, עירית, בצל ירוק סגול ולבן, שום, תרד, סלק, מנגולד, לפת, קייל על סוגיו, חומוס, פול, כובע נזיר, תות).
שתפו אותנו בתמונות הגינה שבניתם!
מדריך מהמם מושקע ומפורט!!! תודה, נראה מעולה וכבר נרגש לנסות בעצמי (: אספר איך יצא.
איזה מרגש ! מחכה לראות עדכונים מגינתך הפורחת ומלאת השפע 🙂 🙂
פינגבק: מדריך להכנת גינת חורף - חלק ב' - לחיות פשוט
פינגבק: לקדם קיימות בקהילה - לחיות פשוט
תודה רבה על המידע החשוב
בשמחה !!