החינוך הביתי אצלנו מבוסס הרבה על עצמאות.
איך החינוך לעצמאות ילדים מתבטא אצלנו ביומיום?
הגידול לעצמאות מתבטא ביומיום אצלנו בשותפות של המתוקים במשימות הבית כמו קיפול כביסה, שטיפת כלים, סידור כללי, עזרה בהכנת אוכל (למשל מוזמנים להכין עם הילדים דפי אורז לפי ההסבר בבלוג- הכי פשוט וקל לילדים להכין לבד!) כל אחד לפי יכולתו.
(אם מעניין אתכם תכתבו בתגובות ואכתוב פוסט הרחבה על השותפות במשימות הבית והתאמה לגילאי הילדים)
מתבטא גם בלתת להם לבחור כמה שיותר שמתאפשר: לבחור מה ללבוש, מה מכינים לאכול, לאן נוסעים לטייל, את מי הולכים לבקר, מה מציירים על קיר החופש שלהן…
והעצמאות מתבטאת גם בעידוד מצידנו שיעשו כמה שיותר בעצמם, או לפחות שינסו… לאכול גם אוכל מורכב (למשל מרק עם כפית בגיל שנה וחצי), להתלבש, לסגור כפתורים, לנעול נעליים, לסגור את החגורה בכיסא ילדים באוטו, לחתוך לעצמם ירקות, לשים סדין למיטה ועוד כל מיני בהתאם לגיל…
כמה יתרונות לעידוד עצמאות ילדים
מחזק את תחושת הבטחון של הילדים ואת האמונה העצמית במסוגלות האישית שלהם(גם כי ההורים מאמינים בהם וגם כי יש להם חוויות הצלחה של עשיית דברים כמו הגדולים).
התפתחות קוגנטיבית ומוטורית – הניסיון והתרגול של משימות במורכבות שונה ובמגוון מיומנויות (כמו קיפול כביסה, מיון, חיתוך, שטיפה ועוד) תורמים מאוד להתפתחות של הילדים במגוון תחומים.
מפנה אותנו – יתרון שאני מאוד אוהבת:) ברגע שהילדים לומדים להסתדר לבד ולעשות את הדברים האלו לבד אנחנו צריכים פחות להתעסק בהתארגנויות ובמשימות האלו…
ובכל זאת יש גם כמה אתגרים
דורש זמן ללמד – כדי להגיע למצב שהבנות יכולות לבד להוריד את הכביסה שלהן, לקפל אותה ולהחזיר לארון, נדרשנו מספר פעמים ללוות באופן ממש צמוד את התהליך ולעזור להן להצליח אותו.
סבלנות על – דרושה הרבה סבלנות כדי ללמד ילדים לבצע פעולות מורכבות שנראות מעל לגילם. עד שהן יבינו ועד שהם יצליחו לבצע בעצמם. אם אין סבלנות עדיף לא לנסות כדי לא ליצור תסכול וחוויות כישלון אצל הילדים..
יכול ליצור הרבה בלאגן וכאוס – וצריך להיות מוכנים לזה. אם אני רוצה לעודד את הבנות להכין עוגיות לבד כנראה שיישפך קצת (או הרבה) קמח, וקצת שמן, ורבע בלילה כשמעבירים לתבנית אבל לאט לאט הן יעשו את זה טוב יותר…
חשוב לי להתייחס פה לנקודה שאני לא תמיד מספיק זוכרת אבל היא חשובה לי ואני שמה אותה כאן בתקווה שגם אני אזכור את זה יותר – מבחינתי זה שהם מסוגלים לעשות משהו לבד, לא אומר שהם תמיד צריכים לעשות את זה לבד. אם הילדה שלי יודעת לשים נעליים לבד אבל עכשיו היא רוצה קצת להתפנק או באיזו התנגדות ולא רוצה לשים אז אני משתדלת לתת לזה מקום ולהמשיך ולעשות איתן כשהן לא רוצות לבד. בעיקר כי הן עדיין ילדות ומותר להן למרוד ולהתנגד ולהיות במצב רוח רגזני לפעמים… והרבה פעמים כשמרפים את ההתעקשות עולה רצון וצורך לבד של הילד לעשות יותר לבד, אצלנו זה מגיע עם "תעצמו עיניים ולא להסתכל אליי עד שאני מסיימת, אני עושה לכם הפתעה" ואז הן מראות לנו חדר מסודר/ בגדים מקופלים/ סיימו להתלבש לגמרי לבד…
דפי התארגנות
בזכות זה שהמתוקים בחינוך ביתי אנחנו יוצאים לא מעט לימי טיול/ מעיין/ הסתובבות אצל חברים ובעיר/ יומיים שלושה צפונה או דרומה או מרכזה/ שבתות.. וכל יציאה כזו דורשת ממני לארוז ולהתארגן בשביל חמישה אנשים שלכל אחד יש צרכים אחרים…
את אהבת הרשימות למדתי מאחותי המהממת והאלופה. זה עוזר לי להתארגן, עוזר לי לא לשכוח דברים ועוזר לי פחות לשבור את הראש כי כל מה שחשוב כתוב שם איפשהו…
לשמחתי חשבנו די מהר ללמד את המתוקים להיות ילדים עצמאים ואחראים ולארוז לבד.
בערך פעם בחצי שנה אנחנו יושבים עם הבנות להכין דפים שמתאימים לתקופה –
התאמה לעונה (למשל רק בשיא הקיץ הבנות לוקחות נעליים.. רב הזמן הן בלי)
התאמה לסגנון היציאות שלנו– הדברים המרכזיים שאנחנו יוצאים לעשות
התאמה לדברים שהן משתמשות הרבה – למשל אוכל ושתייה. שהן יוכלו לבחור מתי לשתות ולנשנש ויוכלו לעשות את זה בקלות בלי שהן צריכות אותנו. או נייר טואלט כשמצוננים.
והתאמה לדברים שחשוב לבנות שיהיו איתן למשל מטבעות כסף שהן קיבלו מעבודה אצל חברים זה דבר חדש שהן רוצות לזכור לקחת כשמסתובבים.
ואז כשמתארגנים לצאת כל אחת לוקחת את התיק שלה ואת הדף הרלוונטי ואורזת לעצמה את הדברים שהיא רוצה וצריכה…
ארבעת הדפים שלנו לקיץ הקרוב –
נוסעים לשבת
כל אחת בוחרת לבד את הבגד שהיא רוצה ללבוש בשבת וחולצה ארוכה למקרה הצורך, ומכניסה גם סנדלים אם חם, תחתונים, מברשת שיניים ומשחת שיניים לילדים, כובע נגד שמש, את הבובה האהובה לשינה, ספר או משחק נחמד ובקבוק מים ונשנוש לנסיעה בדרך..
נוסעים למעיין
כל אחת אורז בגד ים, מגבת ילדים, גלגל או מצופים למים, בקבוק מים ונשנושים, כובע וקופסאת אוצרות – קופסא שאפשר לשים בתוכה כל מיני אוצרות נחמדים שמוצאים כמו אבנים ועלים מיוחדים (ממליצה בחום לתת לכל ילד קופסאת אוצרות כשיוצאים לטבע!!)
נוסעים להסתובב
מיועד לימים שיוצאים לבקר חברים ולהסתובב בעיר הקרובה או סתם באזור.. כל אחת אורזת לדרך בקבוק מים ונשנושים, ספר נחמד לעתות שעמום, סנדלים אם ממש חם וכובע, וארנק עם כמה מטבעות שהן עבדו בשבילן אצל חברים..
נוסעים ליומיים
מיועד ליציאה עם לינה סתם באמצע שבוע… כל אחת אורזת בקבוק מים ונשנושים לדרך, בגדים להחלפה שהיא בוחרת לבד, מברשת ומשחת שיניים, קצת ספרים ומשחקים לעתות שעמום, מטבעות כסף שלהן, כובע וסנדלים אם חם ובובת שינה.
כמובן, שאפשר להתאים את הדפים ליציאות שנפוצות אצלכם (למשל התארגנות לגן או לבית הספר, הולכים לישון אצל חבר, נוסעים לחוף הים, לגן שעשועים וכו'..) ולצרכים של הילדים שלכם (למשל נייר טואלט לילדים אלרגניים, משקפי שמש לרגישי עיניים, מוצץ למי שנרדם רק עם מוצץ וכו').
אז שתפו אותנו בדפים שהכנתן.ם ומה הילדים שלכן.ם חייבים שיהיה איתם בתיק 🙂
הי, ענת. גיליתי את הבלוג שלך והוא מעורר השראה.
אחד הדברים שלקחתי מפה הוא שזה לא "הכל או כלום". כלומר: זה שאני צריכה לעבוד, לשלוח ילדים למוסדות לימוד, ולחיות בעיר, לא אומר שאני לא יכולה לקחת את העקרונות, ובעיקר את המשמעות שלהם עבורי, ולשלב בהדרגה צעדים קטנים שמתאימים לי. אז תודה!
דוגמא? בתקופת הקורונה היינו כולנו בבית, וגיליתי שאלו החיים שאני רוצה לחיות. וזה גרם לי לחשוב עוד קצת ולהוריד עוד כמה שעות בעבודה לקראת השנה הבאה. התקופה הזו גרמה לי גם לממש חלום ישן להכין יותר בבית, למשל לחמים שהתחלנו לאפות בכל בוקר ולשלב בהם הרבה דברים בריאים. אשמח למתכונים.
אבל הכי מהכל- סוף סוף היתה לי ההזדמנות לחינוך ביתי מלא, כשאנחנו היינו אחראים על ההתקדמות הלימודית של הילדים. ועל זה בעיקר הייתי שמחה לשמוע ממך עוד. ברור לי שזו לא תהיה צורת החיים שלנו, בגלל סיבות שונות וערכים נוספים שחשובים לנו ולקהילה שבה אני חיה, אבל בהחלט אשמח לשלב כמה שיותר עקרונות ויישומים ביום יום, אחה"צ ואיפה שאפשר. יש לך ספר מומלץ- בעברית- בנושא?
תודה!
שלום יעל היקרה !
תודה רבה שכתבת לי ! מה שהתייחסת אליו היה לי מאוד חשוב ואני שמחה שזה עובר.. שהדברים שאני מדברת עליהם הם דברים פשוטים וקלים לאימוץ בכל מקום ודרך חיים (אם מתחברים לזה כמובן)..
איזה יופי שתקופת החינוך הביתי עברה עליכם כל כך בטוב! מרגש.
טיפ נחמד ללחם שאני יכולה לתת לך (למדתי אותו במאפיה מדהימה שעבדתי בה פעם)- לסדר את הבצק בצורת גליל, להרטיב אותו מבחוץ בעדינות ואז לגלגל אותו בתוך תבנית שפיזרת בה קינואה/זרעי חמניה – הם יידבקו ממש טוב ויצא לך לחם בריאות מפנק כמו במאפיות שוות…
לא מכירה ספרים בנושא אבל אשתדל לכתוב בקרוב יותר על רעיונות ומחשבות של גידול ילדים מאושרים 🙂
אשמח להמשיך לשמוע את המחשבות והחוויות שלך… !
היי ענת, נחשפתי אליך דרך הכתבה של וינט עליכם ביוטיוב.
לגבי הטור הזה, ממש אהבתי את הרעיונות. אני בדיוק מחפשת מה לתת לילדים שלי לעשות שיהיה באחריותם בלבד. יש כבר כמה דברים אבל רוצה להרחיב את זה.
אני חייבת לומר שאני חיה הפוך ממך בכל כך הרבה מובנים, אבל נפעמת מהיופי שבחיים שלך. וזה כל כך יפה שאפשר להיות כל כך שונים ועדיין לאהוב דרכים אחרות משלנו.
תודה לה' גם אני שמחה בחלקי וזה הדבר הכי חשוב בסופו של דבר.
שתמיד תהיו שמחים בחלקם ותמצאו את הדרך לשלב את השאיפות שלכם בעולם המשוגע שלנו. אמשיך לעקוב אחריך. את מדהימה!
שיר המתוקה !
תודה רבה על המילים הטובות והשיתוף. באמת לא מובן מאליו להצליח לראות יופי גם בחיים שונים כל כך מאיתנו..
מאוד מעריכה אותך על זה ועל שהקדשת זמן לכתוב לי.
מזמינה אותך לשתף בתגובות רעיונות גם מהחיים אצלך, בטוחה שאוכל ללמוד הרבה 🙂
פינגבק: התארגנות לקמפינג עם הילדים - לחיות פשוט