בפוסט הזה אני רוצה לשתף ולהמליץ על התנדבות עם הילדים.
שיתוף קטן של אי נוחות – בשבילי יש איזה מקום של אי נוחות לספר על הפרויקטים וההתנדבות שאנחנו עושים אבל בחרתי לשתף כדי לתת רעיונות ואולי לעזור לעוד אנשים להתנדב בקלות יותר עם הילדים שלהם (או לבד)..
כשהייתי קטנה והיינו רואים אדם שמבקש נדבה ברחוב, ההורים שלי תמיד היו נותנים לי מטבע כדי לתת לו. הייתי מתביישת והולכת במהירות, זורקת את המטבע לכובע שמונח לפניו ורצה חזרה להורים שלי.
המקום של העזרה לזולת הושרש בתוכי על ידי הוריי לאורך שנים.
לכן, לא מפתיע שהתחתנתי עם איש רחב לב שפותח את הארנק באהבה לכל אדם שמבקש ממנו נדבה ומנסה לעזור לכל מי שצריך. גם הוא קיבל את השיעורים החשובים האלו מהבית.
אצל שנינו העשייה החברתית היא דבר חשוב מאוד ואנחנו מנסים לחיות את חיינו כשהקו המנחה שלהם הוא לעשות טוב – לחברה, לטבע ולעצמנו. אנחנו מודים מאוד לה' על השפע שהוא נתן לנו באושר, בבריאות, במשפחה, בחברים. כל כך מודים על השפע שאנחנו רוצים כמה שיותר להחזיר.
התודעה הזו היא תודעה שחשוב לנו לשתף בה את הילדים שלנו ואנחנו מנסים לשלב ביומיום ובצמתים חשובים את העזרה לזולת בפורום משפחתי (יש גם דברים שאנחנו עושים בלי הילדים אבל זה לפוסט אחר).
למה להתנדב עם הילדים?
כי זה חשוב שילדים יגדלו במחשבה גם על האחר כחוויה יומיומית.
אני בטוחה שאפשר להבין את עניין העזרה לזולת ברמת מורכבות משתנה ככל שגדלים. אני חושבת שזה חשוב וטוב שמגיל מאוד צעיר השיח והעשייה למען הזולת הם חלק מהיומיום. לפעמים ממש בקטנה ולפעמים פרויקט של כמה ימים לפי היכולת והפניות שלנו.
כי זה חשוב למצוא זמן לעזור לזולת.
כשיש ילדים (אבל באמת זה לא קשור, גם בלי ילדים זה קשה לפעמים) קשה לפנות זמן לכל מיני דברים שהיינו רוצים. אני מאוד אוהבת לשלב דברים שאני רוצה לעשות עם הזמן המשפחתי. במקום להוסיף עומס, זה מוריד עומס.. אנחנו מנצלים את הזמן המשותף עם הילדים לעשות סידורים, לבשל, לטייל, לנגן וגם להתנדב ביחד. ככה שאני לא יכולה לתרץ ב'אין זמן' 🙂
כי זה מייצר זמן איכות משמעותי ביחד
במקום עוד גן שעשועים או הסתובבות בחוץ (שאלו גם דברים חשובים) הזדמנות לייצר זמן משפחתי חוויתי משמעותי מאוד לכל הצדדים ואני מניחה שככל שהילדים גדלים החוויה היא יותר משמעותית)
כי אנחנו מאמינים שיש קארמה בעולם
אני באמת חושבת שאם חלק משמעותי מהחיים מתעסקים בלעשות טוב, הטוב חוזר אלינו.. הטוב חוזר אלינו גם במציאות שדברים טובים קורים סביבנו וגם חוזר אלינו בחוויה של היומיום והתחושה הכללית – לעזור לאחרים עושה הרגשה טובה בלב של עשייה וערבות הדדית וגם מכניס לפרופורציות את תסכולי החיים.
כי זו הזדמנות ללמידה (חוץ מערך העזרה לזולת) עבור הילדים
הזדמנות ליצור ביחד, הזדמנות לתכנן פרויקט ולהצליח לבצע אותו, הזדמנות להכיר עוד אוכלוסיות בחברה, הזדמנות לדבר על החיים ועל בחירות, הזדמנות לפתח רגישות, הזדמנות להיחשף למערכות הרווחה והטיפול. כל התנדבות והלמידה שהיא מזמנת (בהתאמה לגיל הילדים כמובן)..
ילדים מוסיפים אור מיוחד ומהמם להתנדבויות מסוימות
בכל ההתנדבויות שביצענו עם קשישים הילדים ממש הוסיפו אור למפגש, ריגשו והצחיקו והפיגו יותר את הבדידות… (ילדים מאוד מאירים גם בהתנדבות בבתי חולים ותכלס, בכלל). הם גם יכולים באופן טבעי לעזור להפיג את המבוכה אם יש ולייצר תחושה פתוחה ונוחה.
איך ואיפה אפשר להתנדב עם הילדים?
יש הרבה מאוד, עד אינסוף דרכים שבהן אפשר לשלב את הילדים בעשייה למען הזולת לפי הזמן, המשאבים והרצון של המשפחה. בתקופות שונות מתאימים לנו דברים שונים. יש תקופות שאנחנו יכולים לבקר מקומות באופן קבוע וליצור קשר רציף, יש זמנים שיש לנו פניות לארגן פרויקט גדול ולשתף בו גם עוד חברים ושכנים ויש זמנים עמוסים שאנחנו מנסים למנף את ההזדמנויות שנקרות בדרכינו באופן טבעי.
התנדבות רציפה
הכוונה להתנדבות באופן קבוע עם אוכלוסיה או מקום מסוים. בעיניי, להתנדבות הזו יש את הערך הכי גדול של יצירת שינוי. בהתמדה, בקשר שמתפתח, ביכולת להשתפר ולייצר עשייה יותר טובה מפעם לפעם. וכשמדובר על עבודה עם אנשים אז יצירת אמון, בטחון, מענה על צרכים באופן יותר משמעותי מאשר מפגש חד פעמי (גם עבור האדם שפוגשים וגם עבור הילדים שלנו).
דוגמאות שלנו
קשר רציף עם קשישים בודדים
דרך פרויקטים חד פעמיים שארגנו, שמרנו על קשר רציף עם כמה נשים מבוגרות שבודדות רב הזמן. שמירת הקשר כללה לבקר אותן עם הילדים כשמתאפשר, לברר אילו דברים חסרים להן ולנסות לקנות או להשיג אותם עבורן, לשמור על קשר טלפוני ולהזמין אותן אלינו לתת תחושה יותר משפחתית. אחת הנשים שהגיעה אלינו לשבת דיברה, קראה סיפורים ושיחקה המון עם הבת הגדולה שלנו ושתיהן נהנו מכך מאוד. זה היה ממש נוגע ללב.
עוד רעיונות להתנדבות רציפה עם ילדים
ביקור קבוע במרכזי יום לקשישים ובתי אבות, ביקור מחלקות (כדאי מחלקות לא קשות מידי)של בתי חולים, התנדבות עם בעלי חיים וכלביות, הגעה מספר פעמים לאיזה אתר בטבע לשיפוץ ושמירה על הניקיון והסביבה…
פרויקטים גדולים
הכוונה להתנדבות בפרויקט חד פעמי גדול שמשקיעים בו פרק זמן קצר ולאחר מכן לא צריך להמשיך ולהקדיש לו זמן. יכול להיות סביב איזה חג או אירוע משמעותי במדינה או אירוע משמעותי לאחד מבני הבית (למשל דרך לציין יום הולדת או יום נישואין..)
דוגמאות שלנו
משלוחי מנות
אנחנו משתדלים כל פורים לארגן משלוחי מנות גדולים ולחלק לאוכלוסיה שזה ישמח אותה. שנה אחת הכנו משלוחי מנות לחסרי בית בירושלים (הקפואה בחורף!). ארזנו שמיכות פליז מפנקות, שקיות להכנת מרקים ושתיה חמה, כל מיני פחיות שימורים ואוכל סגור וקופסא של אוזני המן ביתיים (יום שלם הכנו עם הגדולה שלנו וחברים אוזני המן לטובת המשלוחים האלו). הוספנו גם כסף מזומן וארזנו יפה.
בשבוע של פורים האיש שלי והמתוקה הגדולה (המתוקה השנייה הייתה לקראת יציאה לעולם) הסתובבו בעיר במקומות שבדרך כלל יש בהם חסרי בית וחילקו להם את המשלוחים. גם כאן התוספת של ילדה שמגיעה לחלק הוסיפה הרבה, שימחה והצחיקה את מקבלי המשלוח.
שנה לאחר מכן ארגנו משלוחי מנות לכמה קשישים בודדים בירושלים. שיתפנו את הישוב שלנו בפרויקט והרבה נרתמו להשתתף בכסף ובמצרכים. ביררנו באופן אישי עם כל קשיש ועם העו"ס שמלווה אותם אם יש דברים מסוימים שהם צריכים. במארזים שמנו פינוקי אוכל סגורים, אוכל בריא שנשמר הרבה זמן, הכנו עוגות בריאות ואוזני המן וצירפנו את הצרכים שהועלו (סט סדינים/ מעבד מזון/ מגבות ועוד). הסתובבנו יחד עם הילדודס ועם כמה נערים מהישוב לחלק. יותר ממה שהמשלוחים שימחו אותם, הם התרגשו שהשקיעו בהם וזמן הביקור היה להם יקר. הדגיש עוד יותר עבורי כמה נחוצה ההתנדבות הרציפה ופשוט לתת זמן של ביחד לאנשים שמרגישים בודדים.
סדר פסח
באחד מסדרי הפסח האחרונים החלטנו לנסות לעבור אותו עם אוכלוסיה שזה ישמח אותה אם נגיע. האיש פרסם בפייסבוק שאנחנו מחפשים איפה להתנדב לחג וככה התגלגלנו לקיים סדר פסח עם אנשים מופלאים ביפו, סדר פסח יחד עם הקהילה האתיופית באזור. הייתה חוויה מאוד מיוחדת ונעימה גם לנו וגם לבנות. והזדמנות מעולה לספר להן על העלייה מאתיופיה ובכלל.
שיפוץ בתים
לקראת פסח אחר עלה לנו רעיון לעזור בניקיונות לאנשים בודדים ומבוגרים שאולי מתקשים לנקות ולסדר לבד אבל זה חשוב להם. עם התגלגלות הפרויקט התרחבנו להוציא אוטובוס של שכנים וילדים מהישוב שגרנו בו ולהתחלק לארבעה בתים – בכל בית משימות שיפוץ וניקיון שונות. קנינו הרבה ציוד וסיידנו, תלינו, צחצחנו את הבתים. לחלקם גם נתנו כסף בשביל הקניות לחג. כל הצדדים יצאו מאושרים ומסופקים מהיום הזה.
עוד רעיונות לפרויקטים גדולים
שיפוץ מועדון נוער/ בתים בשכונות מצוקה, ארגון אירוע לקראת חג בבתי קשיש/ מרכזי קליטה/ בתי חולים (למשל לקראת פורים / פסח/ ראש השנה), ארגון פעילות וחלוקת מתנות או שירה בציבור באחד מהמקומות שהזכרתי (הרבה פעמים יש הצפה סביב החגים אבל במהלך השבועות הרגילים אין הרבה מתנדבים), ארגון גיוס מזון או קניית מזון מרוכזת וחלוקה נקודתית לקראת חג או סתם לכמה משפחות מומלצות מהרווחה, שיפוץ או ניקוי חד פעמי של חוץ/ נחל/ אתר טבע, איסוף חפצים לתרומה או ארגון שוק קח תן בישוב והעברת הציוד שנותר לתרומה וכו'
לתת בשמחה מהדברים שלנו
הכוונה לשתף את הילדים במיון החפצים בבית. מה שמשמח אותנו ויש לו שימוש אפשר לשמור אבל דברים במצב טוב שאנחנו לא באמת צריכים או רוצים, לשים בצד לטובת ילדים שאין להם משחקים או אנשים אחרים שצריכים ולא יכולים לקנות לעצמם. אנחנו משתפים את הילדים גם בתרומת כסף בשמחה אבל בנתיים הן עוד קטנות בשביל לתרום כסף מעצמן 🙂
עזרה לזולת על הדרך..
הכוונה להזדמנויות שנקרות בדרכנו לעזור לאחרים והרעיון הוא פשוט לפקוח לכך את העיניים ואת תשומת הלב.
דרכים לעזור על הדרך
יכול להיות בתרומת כסף לאנשים ברחוב שצריכים, להעביר את המענק שמקבלים בקורונה כי עדיין עובדים, לשמוע מחבר על איזו משפחה שנקלעה לצרה רצינית ואין לה אוכל לילדים, לראות אישה קשישה עם המון שקיות, לעזור לה וללכת אתה 10 דקות כדי להגיע הביתה ואז להישאר קצת ולעזור לה בכמה סידורים קטנים בבית כמו החלפת נורה.
איך אפשר למצוא יעד להתנדבות?
תלוי בזמן ובמשאבים שיש לכל אחד. אפשר להשתלב בפרויקטים קיימים ואפשר לנסות להמציא אחד ואז לפנות לגורמים שיעזרו. אפשר לפנות לעמותות שמתעסקות עם האוכלוסייה או הצורה שאנחנו רוצים להתנדב בה. אפשר לפנות לרווחה במקום שבו אנחנו מעוניינים להתנדב. אפשר לפנות לדפי הפייסבוק או למכרים ולהתקדם משם. ואפשר לפקוח עיניים על הסביבה הקרובה שלנו ולזהות מישהו או משהו קרוב שנוכל לעזור לו.
אשמח שתשתפו אותי (ואותנו) בעוד רעיונות להתנדבות עם ילדים ותספרו גם על החוויות ❤️
וואו ענת
נכנסתי עכשיו (שוב, אחרי כמה פעמים) כדי לראות אם יש משהו חדש
את ממש השראה!
הגעתי דרך הכתבה שעשו עליכם ומאז פשוט נהנת לקרוא אותך
ממש מחכימה אותי ובאלי גם!=)
ספציפית לפוסט הזה- מהמם מהמם.
באופן כללי לכל הפוסטים- מהממים מהממים=)
שאלה,
אני רוצה לחיות חיים טבעיים יותר, בריאים, ירוקים, שקטים, עם אהבה וסבלנות.
זה לא שאני בקיצוניות השנייה מזה, ואני גם לא רוצה להגיע לקיצוניות של טבעי וירוק,
אבל מאיפה לדעתך כדאי להתחיל?
(קראתי נגיד את הפוסט על החומרי ניקיון ועל החומץ תפוחים-איך להכין. וואו! עשה לי חשק:))
אז… קיצר מאיפה להתחיל?
תודה;-)
אהלן שירה המתוקה 🙂 תודה על המילים הנעימות !
גם אני ממש רציתי לחיות ככה אבל לא ידעתי מאיפה להתחיל… לי עבד טוב (ולכן אני ממליצה על זה אם מתאים לך) פשוט לאט לאט…
כל מה שמלהיב אותך ובא לך בקלות לעשות (דרך לעקוב אחרי בלוגים רלוונטים, לשמוע מחברים וכו') תאמצי ותכניסי לשגרת החיים ועוד כמה זמן תתעוררי ותגלי שהרבה השתנה וממש בקלות התחלת לחיות חיים בריאים יותר ורגועים ומלאי אהבה ❤️
אם תתחילי ממה שבאופן פשוט את מתחברת אליו ואת רוצה בקלות לשלב בחיים, השינוי ירגיש ממש טבעי ויהיה לך גם יותר קל להתמיד…
מוזמנת לכתוב לי מה מעניין או מאתגר אותך יותר ואשתדל לכתוב על זה 🤗
היי מאוד מרגש לגלות כזה פורטל חיוני וחיובי שיש לנו כהורים את האפשרות להיתנדב, בהכוונה עם הילדים אשמח לקבלת עידכונים במייל.
תודה שכתבת 🙂 יש באתר ניוזלטר, מוזמנת להירשם אליו ומקווה לשלוח יותר עדכונים באמת:)
היי ענת ,
אני מעונינת להתנדב בערב ראש השנה עם הבן שלי בן ה- 5
אשמח לרעיונות🙏
תודה
שלום שירה! באיחור אבל רלוונטי לחגים הבאים…. בהרבה מרכזי קליטה ובתי אבות אפשר להגיע לשמח ולעבות את האנרגיה ולעזור ….
מעבר לכך אפשר לברר ברווחה של מקום המגורים על אנשים בודדים או בקושי שישמחו לחברה ועזרה בחג …