למצוא "תרופות סבתא" שעובדות עבורנו משמח אותי מכמה סיבות. הדבר המרכזי שאני מתחברת אליו זה ההכרות המעניינת עם עולם צמחי המרפא. איך שבצמחים שסתם ככה גדלים בטבע יש את מה שנחוץ כדי לחזק את הגוף בנקודות שהוא מתמודד עם קושי פיזי או נפשי וההתערבות הזו היא לרב הרבה פחות אגרסיבית ויותר טבעית מאשר תרופות בית מרקחת.
עוד דבר שמשמח אותי זה שמרבית המרכיבים זמינים כמעט בכל מטבח (ואם לא, אז בטח אפשר לשאול מאיזו שכנה), הם זולים וקלים לשימוש. הזמינות שלהם במטבחים ביתיים חוסכת לי התרוצצויות למרפאות ובתי מרקחת, חוסכת כסף וחוסכת את הזיהום הנלווה בקניית קופסת תרופה שבתוכה שפופרת או קופסה נוספת, שלרב לאחר שימוש במעט מן החומר נזרק לפח.. (הזדמנות טובה להזכיר שניתן לתרום לאנשים זקוקים תרופות בתוקף בכל סניפי סופר פארם! זה מתאפשר בזכות עמותה מדהימה נקראת "חברים לרפואה"- מוזמנים לקרוא על כך עוד באינטרנט… לגבי תרופות שפג תוקפן- במרבית המרפאות יש פח ייעודי למחזור תרופות).
ועניין אחרון שאכתוב פה שמוצא חן בעיניי הוא המסע להבראה. בהרבה מחלות יש איזו קריאה של הגוף להאט, לנוח, לנסות להבין איזה חיזוקים הגוף שלנו צריך עכשיו כדי להחלים או פשוט הזדמנות שלנו לסמוך על הגוף שלנו ולתת לו מרחב פעולה להבריא את עצמו. אני חושבת שיש בכך יתרון גדול גם כשמדובר בילדים קטנים. הזדמנות לדבר על הדברים שמחזקים את הגוף שלנו, על מה הגוף שלנו צריך כשקשה לו ומה בעצם קורה לגוף בכל מיני מחלות ובעיות רפואיות. אני לא רוצה לייצר סבל וכאב לילדים שלי אבל שמחה לעזור להם מגיל צעיר להתמודד עם אתגרים כאלו, ללמוד להקשיב לגוף, לסמוך עליו ולחוות אותו. ללמוד ביחד שכאב הוא לא אויב (יצא לי אחלה משפט להדפיס על סטיקרים 🙂 )
כמובן שבהתמודדות עם מחלות, בייחוד כשמדובר בקטנים, חובה להיות עם יד מאוד רצינית על הדופק, להתייעץ עם גורמי רפואה מוסמכים בהתאם לצורך ולא להזניח תסמינים מדאיגים.
בפוסט הזה אני רוצה לשתף בפתרונות שאצלנו בבית עזרו לשלוש בעיות נפוצות מאוד בקרב ילדים (וגם מבוגרים). אני לא רופאה ולא מומחית בתחום ושום דבר שכתבתי אינו המלצה רפואית או הוכח בצורה מקצועית.. אני פשוט משתפת מניסיון אישי קצר בבית.
דלקות אוזניים.
בפעם הראשונה שלבכורה שלי הייתה דלקת אוזניים היא הייתה בת כמה חודשים. הרופא רשם לנו אנטיביוטיקה, השתמשנו בה והדלקת עברה. מאז היו אצלנו בבית עוד חמש פעמים דלקות אוזניים עד כתיבת הפוסט אבל אני לא חזרתי לאנטיביוטיקה. כשנראה שמדובר בדלקת אוזניים אני משתמשת בשמן זית משודרג (בסוף הפסקה כתבתי הסבר איך להכין). כשמתחילים הכאבים של הדלקת אני מחממת את השמן לטמפרטורה חמימה ונעימה. לוקחת חתיכה של צמר גפן, יוצרת מין קונוס כדי שהצורה תתאים לאוזן ומספיגה את הקצה של צמר הגפן ושמה באוזן. משאירים באוזן למהלך הלילה (אם נופל במהלך השינה והילד לא מתלונן אז לא צריך להחזיר). במידת הצורך חוזרים על הפעולה. בכל הפעמים שהשתמשתי בשיטה הזו צמר הגפן הטבול סייע גם להקל על כאבים באופן כמעט מיידי וגם עזר לדלקת לעבור לחלוטין כעבור שני לילות. הדלקת כואבת בעיקר כששוכבים לישון אז אפשר לשים כריות להגבהה בזמן השינה עד שהדלקת תעבור. שמעתי גם על אפשרות של טפטוף השמן לאוזן. הרעיון לטפטף לתוך האוזן שמן לא מצאה חן בעיניי ולא ניסיתי אותה. לנו הספיק צמר גפן ספוג שמן כדי לעשות את העבודה. בהמשך ניסיונותיי עם דלקות האוזניים סיפרה לי מישהי שלפעמים בכאבים באוזניים יש חור בתוף ובמקרה כזה מאוד לא מומלץ ואפילו מסוכן לשים שמן. לכן, כשחשדתי בפעם הראשונה שלילדה השנייה שלי יש דלקת באוזן, לקחתי אותה לרופא רק כדי לוודא שזו דלקת רגילה ואין חור או בעיה אחרת, ואז ויתרתי על האנטיביוטיקה וטיפלתי באמצעות צמר גפן ושמן והדלקת עברה.
שמן זית לדלקות אוזניים:
בצנצנת משרים 2 שיני שום פרוסות בחצי כוס שמן זית למשך כשבועיים. מסננים משיני השום ומוסיפים 5 טיפות של שמן אתרי לבנדר.
דלקות עיניים.
קמומיל קמומיל קמומיל. הקטנה שלי נדבקה בדלקת עיניים מילדה שכנה. שתיהן קמו בבוקר עם עיניים אדומות מלאות הפרשות צהובות ונפיחות.. השכנה קיבלה מהרופא טיפות חזקות מבוססות סטרואידים במרשם לשימוש במשך שבוע ואני נתתי לעצמי דד-ליין : יום וחצי של קמומיל ואם לא יעבוד או יחמיר בצורה משמעותית במהלך הזמן הזה נלך על הפתרון הרפואי המומלץ.
הרתחתי על הגז חצי כוס מים עם כמה פרחי קמומיל מיובשים. כל שעתיים לקחתי צמר גפן נקי וניקיתי את העיניים של הקטנה בעדינות עם מי קמומיל חמימים (צמר גפן נקי לכל עין). כעבור פעמיים כבר ניכר שיפור קל גם בדלקת וגם באי הנוחות של המתוקה שלי. בבוקר למחרת היא כבר קמה עם הרבה פחות הפרשות ואחרי עוד יום של ניקוי עיניים במי הקמומיל הדלקת עברה לחלוטין. *גם כאן אני שמה כוכבית שדלקות עיניים יכולות להסתבך לבעיות ראייה ופגיעה לתווך ארוך בעין אז להיות עם יד על הדופק..
הקמומיל עוזר גם כשהעיניים קצת מגורות או כואבות בגלל לכלוכים/ שפשופים וכו'. לי הוא עוזר כשהעיניים מגורות בגלל תגובה אלרגית לאבק.
תולעים.
כשקראתי על תולעים באינטרנט הייתי ממש בחלחלה. פחדתי מהרגע שאחת הבנות תתעורר ותבכה באמצע הלילה שמגרד לה ואני אגלה שאלו תולעים. אם התולעים תמיד מתגלות בלילה איך אני אשיג תרופה ?? אז קראתי וקראתי והרבה המליצו על תרופת סבתא- לשים בטוסיק שן שום.
ובאמת לאורך השנים לבנות היו תולעים כמה וכמה פעמים. השלב המגרד בדרך כלל הוא במהלך הלילה- התולעים, לבנות דקות ובאורך של כס"מ, זוחלות מן המעיים לפי הטבעת ויוצאות כד להטיל ביצים. השלב המגרד הוא היציאה שלהן החוצה והזחילה סביב פי הטבעת/לכיוון איבר המין. אז מה עושים? הארתי עם פנס של פלאפון כדי למצוא את התולעת הסוררת שיצאה לה מהטוסיק לטייל. אחרי ששלפתי אותה בעדינות עם נייר טואלט, לקחתי שן שום (אני בוחרת את אלו שבאמצע ראש השום- שיניים צרות ולא גדולות מידי) מרחתי בקצת וזלין/חמאת שיאה/שמן והכנסתי לטוסיק(השן יוצאת לבד בקקי בלי ששמים לב) . ההמלצות שאני קראתי היו לעשות זאת במשך שבוע אבל אני שמתי להן שום כל ערב במשך 5 לילות ונגמרו התולעים. (פעם אחת הפסקתי אחרי שלושה לילות והן חזרו…) חשוב חשוב לשים לב שכשמקלפים את שן השום לא פוצעים אותה כי אז הנוזל של השן יכול לשרוף בטוסיק.. רב הילדים(וגם שלי) כנראה יתנגדו אחרי הלילה הראשון כי זה לא כל כך נעים להם, אבל גם כאן יש הזדמנות, אפילו בגיל קטן מאוד, לדבר על ההתמודדות ולעזור להם לשתף פעולה.
במהלך ימי הטיפול בשום אנחנו מקפידים להסביר לבנות על אופן הפעולה של התולעים ועל כך שהן ניזונות בעיקר מסוכר. הבנות אחראיות ביחד איתנו לדאוג לתזונה שלהן ובמשך כמה ימים לצמצם לגמרי צריכת סוכר. לפעמים אני שוכחת והן מזכירות לי בעצמן שהתולעים אוהבות סוכר אז לא כדאי שהן יאכלו עכשיו עוגיה/פרי או מה שהצעתי להן בטעות…
אז שנהיה כולנו בריאים..!
מוזמנות.ים לשתף בעוד פתרונות טובים מהמטבח שלכן.ם!
לא כתבת איך ועם מה את מטפלת בתולעים לילדים..
3>
שלום תמר! בחלק האחרון של הפוסט המדובר כתבתי שאני מטפלת באמצעות שיני שום. זה טיפול שצריכים להיות מאוד עדינים איתו כי אם לא לילדים זה יכול לשרוף ממש… צריך לקלף בעדינות שן שום הכי קטנה שיש בראש שום, בלי לפצוע אותה, למרוח בשמן זית ולהכניס לטוסיק לפני השינה, במשך 5-7 ימים…..