תכנון סדר יום בחינוך ביתי

יש הרבה דרכים להתנהל בחינוך ביתי והרבה מאוד דברים מגוונים שאפשר לעשות במהלך היום.. בפוסט הזה אני רוצה גם להציע את העקרון והדרך שבה אנחנו בוחרים את סדר היום שלנו וגם לשתף בסדר יום עצמו שמתקיים אצלנו כרגע, בחינוך ביתי עם שלושה ילדים בגילאי חמש, שלוש וחצי שנה. מוסיפה התייחסות קטנה לגבי הורים לילדים במסגרות – אני חושבת שהחשיבה הזו והעקרונות האלו רלוונטיים גם להתנהלות בבית בו הילדים במסגרות. חשיבה על ניצול נכון ונעים של השעות ביחד..

בגישת החינוך הביתי שלנו חשוב לנו שהילדים ישתלבו בחיים שלנו ולא שאנחנו ננהל עבורם מערכת בית ספר בבית. אנחנו מאמינים בדרך חיים בה הלמידה נעשית מתוך החיים עצמם ומתוך האהבות ותחומי המשיכה הטבעיים של בני הבית. לכן, בחלק גדול מהשבוע קורים דברים רגילים של בית ומשפחה שאותם אנחנו מעצימים לחוויות למידה, צחוק, דמיון ושותפות.

כולם אוהבים לשחק בבוץ 🙂

פעם בתקופה (בערך פעם בחצי שנה) אנחנו יושבים לתכנן יחד את היומיום שלנו לפי הצרכים ומה שמתאים לכוחות שלנו באותה תקופה. השבוע שלנו מורכב מימי בית בהם לו"ז ביתי רגיל (כמו שאפרט בהמשך הפוסט) וגם מימים קבועים בהם אנחנו מטיילים, מתנדבים עם הילדים, עובדים בגינה, יוצאים לבקר חברים והרפתקאות, ימי סידורים ועוד (אולי בהמשך אכתוב גם על הלו"ז השבועי שלנו, תכתבו לי אם זה מעניין אתכם ❤️)..

למה לתכנן סדר יום עוזר לי ומרגיע אותי בבחירה בחינוך הביתי?

החיים עצמם הרבה פעמים שואבים אותנו. בין הילדים (שכל אחד מהם צריך משהו אחר), הזוגיות, הבית עצמו, העבודות שכל אחד מאיתנו עובד בהן, בירוקרטיות, משפחה מורחבת, חברים ועוד, קל ללכת לאיבוד. בתחילת הדרך (ולא מעט פעמים זה עוד קורה לי) היו לי הרבה ייסורי מצפון על כל בני הבית. על כל אחד מהילדים בנפרד – שאני לא מספיק משקיעה בהם בהפקות, שחסרה להם תשומת לב אישית ומותאמת, שלא מספיק לימדתי אותם, שלא מספיק פיתחתי מוטורית, לא לימדתי ידע חשוב… ייסורי מצפון על נחמי'ה שאין לו מספיק מרחב לדברים שהוא אוהב. ייסורי מצפון על עצמי שאני לא עושה מספיק את הדברים שאני מאמינה בהם. על הבית שלא מספיק נקי…

התכנון של סדר היום מאפשר לי לשלב בצורה טבעית ולא מאולצת היקף של תוכן ועשייה שמספק אותי אבל לא שאפתני מידי. כך אני יכולה להיות מרוצה מהערכים, הידע והיכולות שאנחנו מקנים לילדים שלנו בחינוך הביתי ועדיין לאפשר לעצמי ולאיש שלי מרחב נשימה ונחת במהלך היומיום.

התכנון עוזר לי גם לעצור רגע ולהסתכל על הצרכים של כל אחד מבני הבית. לחשוב מה נחוץ לי בתקופה הזו כדי להרגיש שלמה ושמחה בחיים שלי, מה נחוץ לאיש שלי ומה נחוץ לכל אחד מילדינו.

בזכות העובדה שסדר היום לא שאפתני מידי, אני יכולה לנסות לחיות בשלום בתקופות עמוסות עם המינימום שאני מצליחה לקיים ולשמוח כשלפעמים יש לי פניות וכוחות לייצר יותר מהתכנון. בכנות, גם סדר היום שכתבתי למטה לא תמיד קורה בשלמותו, בעיקר בתקופות של עומס/ מחלות/ מקרים אישיים מיוחדים.. אבל אנחנו משתדלים לקיים אותו כמה שמתאפשר לנו.

משבצות וצרכים שחשוב לנו לשלב בסדר היום שלנו

זמני אוכל, שינה ומקלחות קבועים.

עוזר לי להרגיש שיש מסגרת מסודרת ליום וגם לכולנו לדעת מהם הגבולות של היום שלנו יחד. יש לי רצון שהזמנים האלו יתנהלו בנחת וכחוויה משפחתית מגבשת אבל קורה לא מעט שהם מתנהלים בדוחק תוך כדי דברים אחרים.. מקווה להשתפר שם 🙂

זמן למידה מסודר רשמי אחד לפחות

משבצת למידה יומית אחת לפחות שמוקדשת ללמידת דברים חדשים בנוסף לכל הדברים שאנחנו לומדים תוך כדי החיים בבית ובמרחב. זמן חשוב כדי להרחיב את הידע השכלי, הרגשי והיכולות המוטוריות והגופניות באופנים שהיומיום לא תמיד מזמן. זו גם הזדמנות לתת במה ולעוף עם התחומים שאנחנו ההורים אוהבים (למשל נחמי'ה מאוד אוהב בעלי חיים ומלמד את הבנות על חיות הבר בארץ ישראל) או לעוף על האהבות של הילדים (למשל הבנות ממש אוהבות חדי קרן אז אני עושה איתן פעם בשבוע יצירה מיוחדת של חדי קרן כחלק מלמידה של יכולות מוטוריות ופיתוח יצירתיות). זה גם הזמן ללמד תחומים חשובים כמו קריאה וכתיבה, דרך משחק, סיפורים אהובים ועוד.

ניצול הזמן המשותף לביצוע משימות שוטפות של הבית

חשוב מאוד מכמה סיבות.

סיבה ראשונה היא שחשוב בעיניי שהילדים ילמדו מגיל צעיר להיות שותפים בניהול ובקיום של הבית. מלמד גם אחריות.

סיבה שנייה היא שדרך משימות הבית אפשר מאוד להתפתח. ילדה בת שלוש שיודעת לסבן היטב כלים, להחזיק בזהירות, לשטוף היטב ולוודא שלא נותר סבון על הכלי ולהניח בזהירות. ילדה בת חמש שיודעת למיין את בגדיה מהכביסה, לקפל את כל הבגדים שלה לפי סוג הבגד ולשים אותם בצורה מסודרת בערימות בארון. ילדות שמכינות לבד דייסה, חותכות ירקות, מקפלות דפי אורז(מתכון בפוסט על הכנת דפי אורז עם ילדים) ואופות מאפינס. כל המשימות האלו מלמדות אותן הרבה.

הבנות הכינו סלט פירות לארוחת בוקר

סיבה שלישית היא שהדברים האלו בכל מקרה צריכים לקרות. לבשל שלוש ארוחות ביום, לסדר בית שרב היום כולנו נמצאים בו, לשטוף כלים של שלוש ארוחות ובישולים, כביסות ושאר משימות הבית לוקחים הרבה זמן. במקום שאנחנו, ההורים, נעשה הכל לבד מאוחר בערב אחרי שהילדים הלכו לישון, או ננסה להספיק הכל במקביל ללמידה ולמשחק, המשימות האלו פשוט קורות ביחד תוך כדי היום וככה גם יש לנו את רב הערב פנוי…

זמנים עצמאיים וחופשיים ('משעמם לי')

הזדמנות לילדים לפתח דמיון ויצירתיות ולהיות עצמאיים. למרות שאנחנו יכולים להפעיל אותם ולבחור משחקים ביחד כל היום, חשוב לנו להשאיר זמנים שבהם הילדים בעצמם צריכים לבחור מה לעשות לבד. למידה חשובה גם לכך שטוב ונעים להיות לבד לפעמים ולא צריך כל הזמן אדם חיצוני כדי שיהיה לי מעניין. צמד המילים 'משעמם לי' נזרק לאוויר אבל אני חושבת שההתמודדות עם השעמום היא דבר טוב ואנחנו מנסים לתווך להם את ההתמודדות הזו ולהציע דרכים חיוביות לעשות זאת. ובאמת חשוב לנו למצוא כל מיני דרכים יצירתיות לגדל ילדים עצמאיים (כמו השימוש בדפי התארגנות ויצירת קיר חופש לציורים בחדר שלהם)

זמנים קבועים למשחק עם חברים

לתת מענה חברתי לילדינו בחינוך הביתי מצריך מאיתנו תשומת לב. אנחנו המשפחה היחידה במקום המגורים שלנו עם ילדים בגילאי גן שנמצאים בבית.לכן חשוב לנו להקפיד כל אחה"צ לזמן משחק שאנחנו מזמינים חברים, הולכים לחברים או משחקים בגן השעשועים עם עוד ילדים. לפעמים עם ילדים קבועים ולפעמים עם ילדים חדשים. בחופשים ובשבתות הילדים משחקים הרבה יותר שעות עם חברים…

זמני איוורר להורים

אני ואחותי המהממת מתאווררות בשבוע בצרפת 🙃

במהלך השבוע משובצים בצורה יותר משמעותית זמני עבודה, מפגשי חברים לכל אחד מאיתנו וזמני פיתוח אישי (למידה, השתתפות בסדנאות ועוד) לפי הצורך שכל אחד מאיתנו מרגיש. במהלך יום ביתי רגיל יש זמנים שכולנו יחד ויש זמנים שאחד מאיתנו (אמא או אבא) מוביל את העשייה והשני יכול להתפנות לעשות דברים שהוא צריך או רוצה ואוהב…

קבלת החלטות משותפות

הבנות בחרו טיול אחה"צ לחוף

כמה שאנחנו יכולים, לנסות לתת לילדים לבחור מה קורה בתוך מסגרת היום. בדרך כלל קורה בזמן ארוחת הבוקר כשמדברים על מה הולך לקרות היום (וביום ראשון מדברים על כל השבוע). למשל, מה נכין לאכול לצהריים, מה ללבוש(לגמרי שלהם מגיל שנתיים), לאן נצא להסתובב, בתוך הזמן למידה מה ללמוד- אם יש שיעור יצירה אז איזו יצירה היום, איזה משימות בית כל אחת רוצה לבצע היום וכו'..

ועכשיו ללו"ז עצמו 🙂 שהוא מאוד גמיש ומשתנה מזמן לזמן..

סדר יום של יום בית רגיל:

07:00 מתעוררים. זמן חופשי של משחק וספרים, כל אחד מתעורר בקצב שלו..

08:00 תפילה / יוגה.

08:30 תה ועוגיות/ דייסה/ שייק פירות. מדברים על היום הקרוב – אילו דברים יקרו היום, מחליטים ביחד מה שנותר להחליט (לפעמים אנחנו מחליטים ולפעמים הילדים- מה נכין לאכול, לאן נצא להסתובב בסביבת הבית, מה נלמד בזמן למידה…)

09:00 זמן למידה משותף משתנה על פי היום– זמן קריאה, כתיבה, מיומנויות ומוטוריקה (דרך רקמה, תפירה, גזירה..), ספורט, למידה על הטבע, יצירה, מוזיקה, מספרים, צורות. בכל יום יש נושא למידה אחר לפי התחומים שמעניינים אותנו ומעניינים את הילדים.

10:00 משימות מרחב משותפות – טיפול בגינה, בישול, ליקוט, כביסה, כלים, הכנות לקראת חגים ועוד. דרך משימות המרחב יש למידה של ערכים רבים, שותפות, מוטוריקה, יכולות פיזיות, התמדה ועוד. בזמן הזה מתאפשר גם זמן אישי לאחד מההורים..

11:30 מכינים יחד ארוחת צהריים

12:00 ארוחת צהריים

12:30 מנוחת צהריים – מי שנחוצה לו השינה הולך לישון. מי שלא מעוניין נמצא בזמן שקט בסלון של ספרים/ צביעת חוברות.

14:00 זמן משחקים חופשי או משותף בבית, הזדמנות ליצירתיות ודמיון.

15:30 יוצאים לשחק ולהסתובב. הולכים לחברים/ לגן שעשועים/ מזמינים חברים

17:30 מכינים יחד ארוחת ערב

18:00 מסדרים יחד את הבית. כל ערב כולם שותפים בסידור. מחלקים לפי חדרים או לפי מספר דברים שכל אחד מסדר, אפשר לשחק המלך אמר ועוד רעיונות יצירתיים.

18:15 ארוחת ערב

18:45 מקלחות

19:00 סיפורים לפני השינה

19:30 שיר לילה טוב והולכים לישון

לילה טוב !

אשמח מאוד לשמוע את המחשבות שלכם על סדר היום… מה דעתכם עליו? מה הייתם משנים? איך היום מתנהל אצלכם? רעיונות נעימים וטובים נוספים 🙂 וכמו שכתבתי בהתחלה, זה רלוונטי גם למשפחות שהילדים במסגרות.. איך מנצלים נכון ונעים את השעות שיש ביחד.. אשמח לשמוע מחשבות ורעיונות גם מהורים לילדים במסגרות ❤️

ענת אסף

ענת אסף, בת 30, נשואה באהבה גדולה לנחמי'ה ואמא לשלושה מתוקים. מגדלת את המתוקים בחינוך ביתי במדבר ועובדת בחינוך בלתי פורמלי בהנחיית קבוצות, העברת תוכן ולימוד בתי מדרש. בעלת תואר ראשון במדעי הסביבה ומחשבת ישראל. אוהבת טבע, ליקוט, יצירה, קיימות

לפוסט הזה יש 7 תגובות

  1. אלה אושפיזאי

    היי ענת, אני אמא טרייה לתינוקי בן חמישה חודשים, כרגע איתו בבית לפחות עד גיל שנה אז נכנסתי לאינטרנט לחפש השראה והגעתי אליך. נהניתי ממש לקרוא את הכתבה, מה שכן נדמה שיש לך 80 שעות ביממה חחח, אבל יש לאן לשאוף.
    בקרוב אנחנו עוברים דירה ואז אנסה להתחיל קצת בחלק מהדברים.
    אשמח לקרוא עוד מה עושים עם תינוקות ממש קטנים בבית.
    אולי יש לך כאלה אחפש עכשיו.
    בכל אופן, שוב תודה! נהיה בקשר

    1. ענת אסף

      מזל טוב אלה! מסע מרגש! ואיזה כיף לו שיש לכם זמן ביחד בבית 🙂
      חח שתדעי שהרבה מהזמן אני עובדת על לדייק את הדברים שאני עושה למה שבאמת עושה לנו טוב ונחוץ ולא למה שסתם התרגלתי או שבגלל החברה והחינוך חשבתי שחשוב אבל לא באמת נחוץ לנו….
      עם תינוקות קטנים לי היה מאוד נעים לנסות לייצר סדר יום שמארגן את עניין השינה, ארוחות ומקלחת ומעבר לזה בעיקר בנוי על דברים שטובים לי.. בגיל הזה לתפיסתי בעיקר צריך אמא ומרחב בטוח.. ואם במהלך היום הוא מצטרף אלייך לדברים שאת רוצה/ עושה הוא ילמד הרבה 🙂 תוסיפי לזה כמה פעמים קטנות ביום שאת משקיעה במשהו בשבילו (זמן שירים ותנועות, עיסוי גוף/ משחקי אמבטיה/ בקרוב אכילה עצמאית/ הקראת סיפור/ משחק קבוע) וזה עולם מלא ומופלא…
      לי בגילאים האלו היה חשוב לשלב בשביל עצמי כל מיני תחביבים, בית קפה עם חברה, למידה של נושאים שמעניינים אותי, מידי פעם יציאה יותר משמעותית לטיול ממש, סיבוב בוקר או פיקניק בחוץ…

      מקווה שיהיה לכם טוב 🙂 (ובטוח שיש גם ימים מורכבים ולא פשוטים אבל שהרב יהיה נעים 🙂 )

  2. ג'ן

    היי ענת
    תודה על הפוסט!
    אני די בחיתוליי בעניין החינוך הביתי, בעצם סוג של מחזירה את הבן בן ה2.8 שלי הביתה לאחר שנה אחת של גן פרטי.

    יש גם תינוק בן 8 חודשים.

    בנזוגי הוא המפרנס העיקרי והעניין הוא שהוא עובד מהבית אז צריך לפנות בגדול את המרחב הביתי, אז אני באמת תוהה איך לעשות את זה, והאם זה נראה לך הגיוני בכלל כאשר כל היום אני אצתרך להיות מחוץ לבית עם שניים קטנים וצמודים?

    תודה.

    1. ענת אסף

      אהלן ג'ן!

      אני חושבת שזה בהחלט אפשרי פשוט צריך לבנות את זה רגע… במקומך הייתי ממפה אפשרויות בסביבה..
      גני שעשועים מקורים (תלוי חורף קיץ), מרחבי ג'ימבורי בקניונים או בישובים בסביבה, משפחות נוספות של חינוך ביתי, חברות, משפחה שמתאים להיות אצלם ומייצרת איזה שגרת יום עם ביקור במקומות האלו.. לדעתי להסתובב ולטייל קצת ואז להגיע למקום מוכר מהרשימה ולהיות בו, לעשות פיקניק ולחזור הביתה מאוחר יותר יכול להיות מאוד נחמד , השאלה מה מהדברים האלו אפשרי וזמין בשבילך. בחורף זה באמת יותר מורכב אבל ברגע שקצת יותר נעים ואין גשם אפשר וטוב לבלות שעות בדשא ובכל מיני פארקים…

      מקווה שיהיה לכם טוב ומזכירה שכמו הרבה דברים, לוקח זמן למצוא איזון. צריך להתחיל ולעשות את ההתאמות לאט לאט כדי שיהיה לכם טוב (למשל אני הייתי מוצאת בית קפה שווה ומתחילה את היום עם קפה טוב 🙂

      בהצלחה! מוזמנת לעדכן איך הולך 🙂

  3. יובל

    סדר יום מקסים
    מזכיר את מה שקורה אצלי אבל פחות מסודר…
    אני במיוחד רוצה לעמוד יותר בזמנים ולהשכיב לישון מוקדם יותר

    1. ענת אסף

      תודה על הפידבק! אצלנו זה באמת משמעותי להשכיב מוקדם כדי שיהיה לנו ערב רגוע וזמן לעצמנו וככה קל לי יותר להחזיק את החינוך הביתי לאורך זמן 🙂

כתיבת תגובה