כל מי שקם בשבועיים האחרונים באזור 06:50 קם בדיוק בזמן כדי להכין כוס תה וליהנות מזריחת שמש סתווית, רגע לפני ששעון החורף מזיז לנו אותה…. בחדשות כבר מדברים על גשם ראשון קרב ובא והנמלים מתרוצצות הלוך ושוב בהשגת מזון אחרון לחורף. אצלנו במדבר גם סופסוף נעים לדרוך יחפים בחוץ בשעת הצהריים (וכבר לא יוצאים מים רותחים סתם ככה מהברז 🙂 )…
בגינה החורף המתקרב הוא זמן מרגש של סיום הכנת הערוגות, זריעות ונביטות ראשונות, ומחשבות על הירקות והשפע שהולך להזין אותנו בתקופה הקרובה.
גינת חורף היא מאוד פשוטה. הצמחים נובטים בקלות ונותנים תנובה יפה ושוטפת לאורך כל העונה. הגינה בעונה הזו לא צריכה תחזוקה רבה וכך בקלות (יחסית) אפשר לקבל מגוון יפה של תוצרת טרייה ומזינה.
במדריך הזה כתבנו בשבילכם מה מגדלים בחורף, איך מתייחסים לכל סוג גידול, מה קל לגדל באופן כללי ומה קל לגדל בבית אם אין לכם גינה, כמה טיפים נוספים והנחה מהממת להזמין שתילים וזרעים ודברים טובים משתי משתלות מתוקות..
אם אתם ממש בתחילת הדרך עם גינה או רוצים להתרענן בטיפים ומחשבות שלנו על הנושא, ממליצה לקרוא את השיתוף שלנו על 'מסע למידה בגינה ביתית' ואת המדריך המפורט והמהמם שנחמי'ה כתב על הקמת גינה ביתית – חלק א' (תשתית לזריעות ולשתילות של החורף)..
מה מגדלים בחורף?
בגדול: עלי תבלין ועלים ירוקים, מצליבים, שורשים וקטניות.
בקטן: פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, שמיר, עירית, בצל ירוק, חסות על שלל סוגיהן, רוקט, מיזונה, ראשד, בקצ'וי, מנגולד, עלי בייבי, קייל, כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי, כובע הנזיר, תרד, סלק, צנון, צנונית, גזר, לפת, שומר, שום, בצל, חומוס, פול, אפונה ירוקה, אפונת שלג, עדשים, בוטנים, תורמוסים, תות שדה, תפוחי אדמה וארטישוק.
איך לגדל צמחי תבלין של חורף
פטרוזיליה, כוסברה, סלרי, שמיר, עירית, בצל ירוק.
את כל הצמחים ברשימה נזרע בעומק של 1-2 ס"מ ובמרווחים של 20 ס"מ בין צמח לצמח. בשמש ישירה/ חצי צל ונשקה במעט מים פעם ביום. זמן ההנבטה הממוצע לצמחים אלו הינו כשבועיים.
את כל הצמחים הנ"ל ואת מרבית צמחי החורף כולל רוב צמחי העלים מהקבוצות הבאות נגדל לאורך כל העונה ואין צורך לקטוף את כל הצמח אלא נקטוף כל פעם צרור עלים מהעלים החיצונים של הצמח (כיוון הצמיחה הוא מהאמצע והחוצה). קטיף של העלים החיצוניים יאפשר לצמח להתחדש ונוכל לקטוף מאותו צמח שוב ושוב למשך כל החורף.
איך לגדל עלים ירוקים ומצליבים
חסות על שלל סוגיהן, רוקט, מיזונה, ראשד, בקצ'וי, מנגולד, עלי בייבי, קייל, כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי , כובע הנזיר ותרד.
את הרשימה הזו נזרע גם בשמש ישירה או חצי צל ונשתול בעומק זהה של 1-2 ס"מ אך מכיוון שמדובר בצמחים קצת יותר גדולים נזרע במרווח של 30 ס"מ בין צמח לצמח על מנת שיגיעו לגודל מקסימאלי. צורת קטיף של קטיף העלים החיצוניים זהה לסעיף הקודם או קטיף של כל הפרי במצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי) כשגדול מספיק.
זמן ההנבטה בין שבוע לשבועיים.
התרד וכובע הנזיר יוצאי דופן ברשימה משום שהם מתפרסים ממש לצדדים ותופסים הרבה מקום לכן עדיף שנזרע אותם במרווח של כמטר או שניים ובצד.
כרוביות חסות בשלל צבעים
איך לגדל שורשים ופקעות
סלק, צנון, צנונית, גזר, לפת, שומר, שום, בצל.
השורשים אוהבים יותר קור ולכן נזרע אותם בחלק יותר מוצל של הגינה. את כולם נזרע בעומק 1-2 ס"מ. השורשים דורשים יותר מים מאשר הירקות העליים בשביל להגיע לגודל אידיאלי.
מרשימת השורשים, הגזר הוא היחיד שהחלק שאוכלים גדל לעומק רב יותר בתוך האדמה ולכן צריך לזרוע באדמה עמוקה ומאווררת יותר משאר השורשים אשר גדלים על פני הקרקע.
בכל צמחי השורש שברשימה, כולל הבצל, השום הגזר! ניתן בזמן ההמתנה לשורש, להשתמש גם בעלים שגדלים למעלה, ברוב המקרים יהיה להם טעם די דומה (ויותר מרענן 😊) מטעם השורש וניתן לנשנש אותם סתם בגינה או כתוספת לסלט, מרקים ומאפים.
ירקות השורש יהיו מוכנים בין שלושה שבועות לחמישה חודשים מרגע הזריעה (כל אחד והזמן שלו)
נסיון גזר ראשון קולרבי וסלק
איך לגדל קטניות
חומוס, פול, אפונה ירוקה, אפונת שלג, עדשים, בוטנים, תורמוסים.
גידול הקטניות הינו גידול מאוד חשוב בגינת החורף שלנו כיוון שהקטניות נחשבות לצמחים "קושרי חנקן" שעוזרים לאדמה לגדול ולהתפתח מאוד. אפילו אם נגדל מעט מהצמחים האלו ואנחנו לא מתכוונים להתבסס עליהם תזונתית, לא כדאי לוותר עליהם.
את הקטניות נזרע בעומק של כס"מ. במרווח של 12 ס"מ.
קל לגדל בגינת החורף
איזה ירקות קל לגדל?
הכל כדאי לנסות ולראות מה מצליח… יש כאלו שמצליחים בקלות דברים מסובכים יותר וכאלו שהכי פשוטים מתים להם כל הזמן… משתפים מתוך הניסיון והידע שלנו על מה גדל יותר ופחות בקלות אבל מזמינה אתכם ליהנות מהמסע של למידה מתוך התנסות ולא להתייאש …
בלי הרבה התארגנות של קרקע עמוקה ועוד, את הצמחים הקטנים קל יותר לגדל ולהשתמש בהם לאורך העונה – מיני החסות, קייל, רוקט, בצל ירוק, מנגולד. באגף ירקות השורש – צנוניות ושום בשביל להשתמש בעלים.
איזה ירקות קל לגדל באדניות בבית?
כמו בסעיף הקודם, כל הירקות הקטנים יותר, קל לארגן להם אדניות מתאימות ולגדל בכיף בבית. חסות, מנגולד, רוקט, בצל ירוק (וכדאי לשים בחלון כדי שיקבלו מספיק שמש). ירקות שורש קטנים שגם יצמחו בקלות – צנוניות ושום. גם את שאר הירקות אפשר לנסות לגדל בבית אבל צריך לארגן מיכל גדול מספיק בשביל עומק האדמה שהם דורשים ומרווחי השתילה. כרובית, ברוקולי וכרוב גדלים הרבה יחסית אבל ירקות כמו סלק וקולרבי הם יותר נקודתיים ולכן עם אדנית גדולה ועמוקה מספיק, ניתן לגדל בקלות בבית.
איפה משיגים זרעים ושתילים וקופון הנחה בהזמנת מוצרים לגינה 🙂
אפשר לנסות לגדל משאריות ירקות סופר (כמו לשתול את תחתית הסלרי, אבל זה כבר לפוסט אחר 🙂 ), לאסוף זרעים מצמחים שפורחים בשביל העונה הבאה, לקחת ייחורים מצמחים ואנשים שמסכימים שניקח, לחפש זרעים למסירה באינטרנט או לקנות זרעים ושתילים במשתלות.
למי שאין כוח, זמן או חשק לאסוף את החלקים לגינה לבד (האדמה, הקומפוסט, הזרעים והשתילים), במיוחד לכבודכם יצרתי קשר עם שתי משתלות ממש מתוקות לקבלת הנחה של 10% בהזמנה … מוזמנים להיכנס לקופון פה למטה ולהזמין לכם את גינת חלומותיכם:)
להזמנת ערכת שתילה מוכנה מ'לקט-משתלה אורגנית יצרנית' לחצו על הקופון הזה.
להזמנת מוצרים לגינה בהרכבה אישית ממשתלת 'חוות בריאה', לחצו על הקופון הזה.
תודה על ההסברים.
בשמחה 🙂