ליקוט לקראת לידה (ובכלל)

על ליקוט קיצי של ארבעה צמחי בר שעוזרים לגוף שלי במהלך ההריון, הלידה ואחריה – סרפד, עלי פטל קדוש, זרעי שומר ולבנדר (את חלקם אפשר ללקט בעונות נוספות).

מסע הלידה הוא המסע הכי גדול שעברתי. כל לידה מחדש היא כזו. עם החיים, הילדים בבית, ועוד כל מיני דברים שלי בהריון, אני לא מצליחה להיות ממש פנויה להכין את הגוף והנפש ברמה העמוקה והמקיפה שהייתי רוצה אבל אני נהנית מהנקודות שבהן אני כן נוכחת.

חלק שאני נהנית ממנו במיוחד הוא לנצל את האהבה שלי לליקוט בטבע כדי להתחבר לתהליך שאני נמצאת בו. אפשר גם פשוט ללכת לחנות טבע ולקנות כל מיני חליטות מוכנות שהמוכר ממליץ, אבל אני יותר נהנית להרגיש, לקרוא ולהתעניין בשינויים שקורים בגוף ובהתאם להם ללכת לטבע עם כל המתוקים שלי ולאסוף ביחד את הדברים שיעזרו לי להיות בריאה וחזקה יותר במהלך ההריון, הלידה ואחרי הלידה. לרב, צמחים שיעילים לדבר מסוים, יכולים לשרת אותנו גם לדברים נוספים. זה מהמם בעיניי שכשהתחלתי לשתות חליטת סרפד כדי לחזק את הברזל בגוף גיליתי שיש בו עוד ויטמינים ממש חיוניים לעובר. וכשהתחלתי לשתות תה פטל בסוף ההריון כדי להכין את הרחם ללידה גיליתי שעלי הפטל גם מסייעים לייצור חלב האם….

הצמחים שעליהם אכתוב בפוסט זה משמשים אותי גם בלי קשר להריון. כתבתי כאן חלק קטן מהיתרונות שלהם בהקשר להיריון ולידה אבל מומלץ לשלב אותם גם סתם ביומיום כדי להרחיב את הבריאות והחוזק של הגוף שלנו. כמו שכדאי לשלב צמחים רבים מהטבע שקל ללקט ולהכין מהם תבלינים כמו ליקוט והכנה של זעתר וסומק .

בפוסט הזה אני משתפת בארבעה צמחים נפוצים ופשוטים שאני מלקטת במהלך ההיריון והאופן שבו אני משתמשת בהם – עלי סרפד, עלי פטל קדוש, זרעי שומר ולבנדר. חשוב לי להבהיר שלא למדתי את הנושא ואני לא גורם מקצועי שקשור לעניין צמחי מרפא. מתוך התעניינות, קריאה באינטרנט ושאילת מכרים ואנשי מקצוע אחרים, בחרתי להשתמש בצמחים אלו. מזמינה אתכן לוודא מול גורמי המקצוע שאתן מרגישות אתם בנוח (רופאה/ תזונאית/ אחות מיילדת/ נטורופתית וכו'), שהצריכה הזו של הצמחים האלו באמת מתאימה לכן ולשלב שאתן נמצאות בו.

מלקטים זרעי שומר

ועוד הארה חשובה – חשוב וכדאי ללקט בצורה מתחשבת בטבע ובאנשים אחרים.. הכוונה היא שכשמלקטים, חשוב לקטוף רק אחוז קטן מכל צמח כדי שהצמח יוכל להתחדש וכדי שיישאר מספיק גם לבעלי חיים ולאנשים אחרים… אם אתן צריכות כמות יותר גדולה מסוג אחד, תתרחקו קצת ותיקחו מכמה צמחים שצומחים רחוק יותר…

ליקוט עלי סרפד

מרבד סרפד. צילום: איגור ארמיך

פצצת הברזל של הטבע.

זה דבר ידוע שבמהלך ההריון מאגרי הברזל בגוף מדלדלים. אני כצמחונית-טבעונית מעל לעשור הסתדרתי טוב עם ברזל עד ההריון הראשון. מאז ההריון היו לי חוסרים גדולים בברזל ובי-12 (והייתי פשוט גמורה מעייפות). בהריון האחרון חיפשתי באינטרנט מהם הצמחים שיש בהם הכי הרבה ברזל ובעקבות זה הלכתי ללקט הרבה עלי סרפד. הליקוט של הסרפד הוא מאתגר כי הצמח צורב אבל הרווח שווה את זה…!

וגם, יש לו עוד הרבה יתרונות של ויטמינים ומינרלים חשובים לאמא ולעובר המתוק…

מתי ואיפה מלקטים סרפד?

הסרפד הוא צמח נפוץ מאוד בקטגוריה של צמחיית מעזבות. אפשר למצוא אותו כמעט בכל חור שיורד בו גשם… את העלים מלקטים כחודש לאחר הגשם הראשון ולאורך כל החורף וגם קצת אחריו.

יש גם אפשרות מעולה לאסוף בקיץ את הזרעים של הסרפד שמפוצצים בברזל..אולי אכתוב על זה בהזדמנות 🙂

איך מלקטים ומייבשים את עלי הסרפד?

עלי סרפד מיובשים

כדאי מאוד להצטייד בכפפות גינון או להשתמש בשקית אטומה היטב. הסרפד צורב במגע עם העור (או לקטוף את הסרפד בצורה ספציפית שדרכה לא נצרבים מהשערות כמו שרואים בסרטון המקסים של טל ניב) …. כדאי להכיר גם את צמח המרקולית שהוא אמנם רעיל לאכילה אבל מקל את הצריבה של הסרפד וצומח כמעט תמיד בסמיכות אליו- אם נצרבתם, קטפו מרקולית ושפשפו על האזור הצורב להקלה בצריבה..

לייבוש- קוטפים את העלים, אפשר עם הגבעולים. בבית פורסים את העלים לייבוש במקום מוצל ומאוורר (אני ייבשתי על מגבת בחוץ), כעבור יום הופכים את העלים. כשהעלים מיובשים שומרים בצנצנת אטומה במקום קריר עד לשימוש.

איך ומתי להשתמש?

למיטב ידיעתי, מותר לשתות סרפד לאורך כל ההיריון וגם לאחריו. אני שותה ממנו גם כשאני מרגישה עייפות או ירידה באנרגיות בלי קשר להריון.

במהלך ההיריון, כל ערב נחמי'ה היה מכין לי קנקן תה סרפד – כף גדושה עלים מיובשים על בערך 3 כוסות מים רותחים וחצי כפית דבש – ושם במקרר. לקראת סוף ההריון הוא הוסיף גם עלי פטל שייבשנו (על עלי פטל קדוש מפורט בהמשך הפוסט.. חשוב לקרוא את האזהרות בעניין שתית עלי פטל!)

את החליטה הייתי שותה ביום למחרת, 2-3 כוסות במהלך היום. שיפור משמעותי בעייפות הורגש תוך כמה ימים וגם שיפור בבדיקות הדם בהמשך…

שתי דרכים נוספות לצריכת כמות גדולה של סרפד היא בבישול (למשל מרק סרפד/ מאפה ממולא עלים/ שקשוקה ירוקה) או בהכנת טינקטורה של סרפד (מיצוי הסרפד באלכוהול– הסבר מעולה יש בסרטון של אסתר לחמן) ואז לשתות כמה טיפות מהטינקטורה מהולות בכוס מים.

טינקטורת סרפד בוודקה

ליקוט עלי פטל קדוש

ליקוט עלי פטל קדוש בשלהי הקיץ

בכל ספרי הלידה שנתקלתי בהם קראתי שממליצים לשתות תה עלי פטל בשבועות האחרונים של ההריון, לקראת הלידה (תכף אפרט למה זה מומלץ ומתי). חשבתי לי שכמעט בכל עצירת מעיין שאנחנו עושים, יש המון שיחי פטל דוקרניים, חבל לא להעזר בהם… ניסיתי לברר האם זה אותו זן שמוכרים בחנויות. זה לא. פניתי לכמה מומחים להתייעץ וקיבלתי תשובות חלוקות. מניסים קריספיל המומחה לענייני צמחים ושימושיהם קיבלתי תשובה שעלי הפטל הקדוש אפילו עדיפים על העלים שקונים בחנויות. קיבלתי גם כמה תשובות שלא להשתמש בעלי הפטל הקדוש לצורך זה אבל בחרתי להסתמך על דעתו של ניסים קריספיל. מדגישה שוב שאין במה שכתבתי כאן להוות ייעוץ רפואי או מקצועי! מי שמעוניינת, שתברר האם באמת הדבר מתאים לה ולמצב ההיריון שלה.

ולמה בכלל עלי פטל? חוץ מהעבודה שהם מכילים הרבה ויטמינים ומינרלים שונים, הם גם מחזקים את טונוס השריר כך שעוזרים להכנה של הרחם, לצירים אפקטיביים, מפחית כאבים במהלך הלידה ומסייע לרחם להתכווץ בצורה יעילה לאחר הלידה (וגם מעודד יצור חלב אם).

מתי ואיפה מלקטים עלי פטל קדוש?

אפשר ללקט את עלי הפטל הקדוש לאורך כל השנה. פטל קדוש צומח בסביבת מעיינות ונחלים בצפון ומרכז הארץ.

סימן היכר בולט – בצמוד למקור המים שיח קוצני בעל קוצים מעוקלים לאורך הגבעול העלעל (יעני העלה עצמו) מחולק לשלוש עד חמש אונות…

איך מלקטים ומייבשים עלי פטל קדוש?

העלים קצת דוקרים ולכן כדאי לקטוף אותם בזהירות. קוטפים את העלים ופורסים לייבוש כמו בהסבר על ייבוש עלי הסרפד (מגבת, פינה מוצלת, להפוך אחרי יום, כשיבש לאחסן בצנצנת אטומה).

עלי פטל קדוש מיובשים בצנצנת

איך משתמשים בעלי פטל קדוש?

מכינים חליטת עלי פטל. מומלץ לשלב עם עלי הסרפד שייבשתן בסעיף הקודם… אני שותה החל משבוע 28 להיריון כוס ביום וככל שמתקרבת הלידה מגבירה את הכמות לשלוש כוסות ביום. אני ממשיכה לשתות את החליטה גם לאחר הלידה כדי לסייע בכיווץ הרחם. לחליטה יש טעם עדין מתקתק של פירות יער, ממש טעים!

כתבתי את הפוסט בקצרה אבל יש כל מיני אזהרות בעניין השימוש בעלי הפטל ולכן אני שולחת את מי שמעוניינת לצרוך עלי פטל בהיריון לחפש את המידע המעמיק יותר ובמידת הצורך להתייעץ עם מי שמלווה את ההיריון מבחינה רפואית ! בדגש על הריונות מורכבים או היסטוריה של לידות מוקדמות והריונות בסיכון..

ליקוט זרעי שומר

שומר פורח, לפני שלב הזרעים היבשים. צילום: מיכאל וקנין

זרעי שומר ידועים כיעילים להפחתת גזים וכאבי בטן. אז במהלך ההיריון כשהבטן רגישה אפשר לשתות חליטה של זרעי שומר וזה עוזר להרגיע אותה, ואפשר גם סתם כשיש כאבי בטן בלי קשר להיריון 🙂 . עבור התינוק – האם יכולה לשתות חליטה של זרעי שומר והאיכות המרגיעה כאבי בטן תעבור בהנקה לתינוק ותסייע לו אם יש לו כאבי בטן… זרעי שומר גם מוכרים בין הצמחים היחידים שהוכחו יעילים בשיפור ייצור חלב האם (שתי ציפורים במכה 🙂 )

מתי ואיפה מלקטים זרעי שומר?

צמח שדה נפוץ כמעט בכל הארץ. אנחנו ליקטנו בסוף הקיץ, יכול להיות שמתחיל קצת קודם ונגמר קצת אחרי..

איך מלקטים ושומרים זרעי שומר?

מפרידים את הזרעים מהצמח במקום. שומרים בצנצנת ..

איך משתמשים בזרעי שומר?

חולטים כף זרעי שומר במים רותחים לכמה דקות. או שאפשר להכין קנקן שיושב במקרר ושותים כמה פעמים ביום…

ליקוט לבנדר

לבנדר הוא צמח נהדר וכל כך נעים. הריח שלו הוא אחד הריחות האהובים עלינו בבית.. כל כך מרגיע ומשמח.

הלבנדר מסייע להרבה דברים ומוכר בעיקר כמרגיע, נוגד דיכאון ועוזר לישון טוב. הוא גם טוב להרחקת יתושים ומזיקים ולהרגעת גירודים, לריפוי פצעים וצלקות. שמן אתרי לבנדר הוא השמן האתרי שאני משתמשת בו הכי הרבה בבית למגוון בעיות ופציעות אבל אני אוהבת להחזיק גם לבנדר מיובש ולהשתמש בצמח עצמו.

למיטב הבנתי מותר לצרוך החל מהשליש השני וגם לאחר הלידה (ברב המקומות כתוב שמותר לאורך כל ההריון אבל שמעתי גם ממומחים שממליצים לא בשליש הראשון)

מתי ואיפה מלקטים עלי ופרחי לבנדר?

האזוביון (לבנדר) מאוד נפוץ בגינון ציבורי וביתי ולכן אפשר ללקט בקלות בעיקר בגינות של שכנים או שפשוט מגדלים לבד 🙂 .. אם בכל זאת ללקט מהטבע הוא יחסית נדיר אז חפשו טוב…ניתן לזהות בקלות על ידי תפרחת גבוהה מהעלים בצבע סגול.

*אם תלקטו מגינות ציבוריות תוודאו שהגינה לא מושקית ממים שאינם לשתייה.

איך מלקטים ושומרים עלי לבנדר?

פשוט קוטפים תפרחות ועלים ותולים לייבוש.

איך משתמשים בלבנדר המיובש?

שקית עם פרחי לבנדר מיובשים

אני נהנית מהלבנדר בשתי דרכים במהלך ההריון-

דרך ראשונה היא לשים את הלבנדר המיובש בסלסלה או בשקית מאווררת. אני מריחה לפני השינה או סתם באמצע היום כשמתחשק או שאני רוצה זריקת אנרגיה נעימה.

דרך שנייה היא לשתות חליטת לבנדר מרגיעה.

אז אלו ארבעת הצמחים העיקריים שאני מלקטת לכבוד ההיריון והלידה, אשמח לשמוע על עוד צמחי בר ופתרונות טבעיים שמשמשים אתכן סביב תקופת הלידה ❤️ 

ענת אסף

ענת אסף, בת 30, נשואה באהבה גדולה לנחמי'ה ואמא לשלושה מתוקים. מגדלת את המתוקים בחינוך ביתי במדבר ועובדת בחינוך בלתי פורמלי בהנחיית קבוצות, העברת תוכן ולימוד בתי מדרש. בעלת תואר ראשון במדעי הסביבה ומחשבת ישראל. אוהבת טבע, ליקוט, יצירה, קיימות

לפוסט הזה יש 2 תגובות

  1. דינה

    תודה על המידע. אני מייבשת חלק מעלי הסירפד ואז טוחנת ומוסיפה לכל תערובת קציצות….גם בקיץ כשאין סירפד טרי. וגם למדתי שניתן להכין ממנו דשן טבעי….אז אני מכינה ומדשנת את הגינה בדשן סירפדים…

    1. ענת אסף

      אהלן דינה! תודה רבה על התוספת המעניינת.. מאמצת את הרעיון להחזיק אבקת סרפד ולהוסיף לכל דבר:)

      אם מתאים לך להסביר עוד כמה מילים על דשן לגינה אשמח ללמוד..

כתיבת תגובה