הפוסט הזה לא מיועד לבעלי לב חלש… (: רציתי לשתף בשגרת הניקיון (או בעצם בשגרת אי הניקיון) שלנו בבית. למי שיש את הכוח והרצון לנקות- מוזמנים להשתמש במה שכתבתי פה כדי לצמצם קניית חומרי ניקוי ולעבור לשיטת ניקוי יותר סביבתית ופשוטה. ולמי שאין כוח ורצון לנקות – יאללה תצטרפו לצד האפל ותפסיקו (: .
אקונומיקה, נוזל רצפות, חומר להסרת אבנית, נוזל לניקוי חלונות, חומר להסרת שומנים, נוזל לניקוי אסלות, הכחולים האלו שתוקעים באסלה, סקוצ'ים, כפפות גומי, ספוג פלא, סמרטוטים, מגבונים, מגבונים מיוחדים לניקוי משטחים, מרכך כביסה, מבשם כביסה,
את כל אלו אני לא קונה כבר שנים.
במה אני כן משתמשת?
סבון כלים אקולוגי. ליפה טבעית. חומץ. שמן אתרי עשב לימון (או שמן אתרי אחר שנדלקתי עליו. אם בא לך גם לקנות, בסוף הפוסט יש קישור להנחה מפנקת!). סבון כביסה. זהו.
באופן כללי אני שחררתי את המירוץ שיהיה לי בית נקי ומתוקתק כמו שהיה בילדותי. דווקא אני מאוד אוהבת כשהבית במצב הנקי שלו, אבל זה לא שווה לי את היומיום. עם שלושה ילדים שכל היום בבית, קצת לעבוד, בישולים, ליהנות, לשחק, כביסות וכלים שאין להתחמק מהם (גם בהם אני מצמצמת אבל זה כבר לפוסט אחר) וכל מיני תאונות צבעים/ מקלחת/ דייסה ועוד שמצריכים טיפול מיידי, להוסיף ניקוי משטחים ורצפה ופינות חשוכות גדול עליי.
ואחרי שעשיתי את העבודה הנפשית הנדרשת כדי לחיות עם זה בשלום (ברב הגדול של הזמן זה מצליח אבל לפעמים אני חוטפת איזה סיבוב) אני ממש מבסוטה. למה?
בפן הסביבתי
כי אני לא מייצרת הרי זבל של בקבוקי חומרי ניקוי שגם הייצור שלהם מזהם וגם החלחול שלהם למים ולאדמה (וגם שמחה יותר שהבית לא ספוג חומרים רעילים כשיש פצפונים מסתובבים ואוכלים מהרצפה).
בפן הכלכלי
כי אני לא מבזבזת על זה המון כסף. לגבי החומץ, אפשר לקנות חומץ בסופר שהוא מוצר מאוד זול או (אני מאוד ממליצה) להכין לבד לפי המדריך שכתבתי להכנה ושימוש של חומץ תפוחים ביתי או שתתנסו במדריך הקצרצר שכתבתי בסוף הפוסט. אם מתחשק לכם להוציא פחות באופן כללי על הקניות למשק הבית מוזמנים לקרוא את 10 טיפים לצמצום סל הקניות החודשי.
בפן המשפחתי
גם התפנה לי הרבה זמן לדברים שאני אוהבת וגם פחות מפריע לי כשהבנות מבלגנות ומלכלכות כי גם ככה הן נכנסות לדלת פתוחה.. (למשל מוזמנים לקרוא על שדרוג לחדר ילדים עם קיר חופש). אני אפילו מקדמת בברכה כשהן עושות קצת שטויות מים – ככה גורפים אותם החוצה ונשטף קצת… 🙂
איך מתנהל הניקיון אצלנו בבית?
מבוסס בעיקר על טאטוא יומיומי וסידור בית משפחתי לקראת הערב – כל אחד מסדר כמה דברים במשחק המלכה אמרה (כי זו בדרך כלל אמא). הבנות ממש שותפות בסידור הבית כל יום כמעט.
שטיפת כלים
אנחנו משתמשים בסבון כלים אקולוגי ובליפה טבעית (שניתן לשים אותה בקומפוסטר וכך מצמצמים עוד קצת את הפסולת הביתית. ליפה כזו ניתן למצוא כגוש בחנויות טבע ובשווקים ולחתוך בבית לחתיכות נוחות לשימוש). אם משהו נדבק במיוחד לסיר אנחנו משרים עם מים רותחים וסבון ולרב זה מתנקה בקלות. אפשר גם להשרות עם קצת אבקת כביסה.
לשאר הניקיון
אנחנו משתמשים בסבון הכלים האקולוגי, בחומץ שקנינו או הכנו ובשמן אתרי עשב לימון.
כמה מילים על שמן אתרי עשב לימון- זוהי תמצית המופקת מצמח הלימונית ויש לו איכויות של חיטוי, ניקוי וריח לימוני שאני מאוד אוהבת. קונים אותו כבקבוקון קטן בחנויות טבע ורוקחות טבעית. בגלל שזהו חומר מאוד מרוכז מספיקות כמה טיפות בודדות כדי ליצור את אפקט החיטוי והריח הנעים.
יש באינטרנט הרבה מדריכים והסברים לניקוי הבית עם כל מיני חומרים נוספים שיש בבית (כמו סודה לשתיה) אבל אותי מספק ונוח לי ככה:
שטיפת רצפה (לפעמים לקראת שבת אבל לא תמיד)
מערבבים בדלי הרבה מים עם חצי כוס חומץ וכמה טיפות של שמן אתרי עשב לימון. שמן אתרי עשב לימון מוסיף ריח נעים, מחטא ועוזר בניקוי. אם יש כתמים דביקים ברצפה אנחנו משתמשים בסבון הכלים או שופכים מים רותחים ומקרצפים עם המטאטא…
שטיפת חדר אמבטיה, האמבטיה עצמה, הכיור והשירותים
זה החלק היחיד שבו אנחנו ממש מקפידים לנקות טוב לפחות פעם בשבוע. מנקים עם ליפה בעזרת חומץ עם כמה טיפות של שמן אתרי עשב לימון.
ניקוי אבק
אנחנו בקושי עושים את זה כי זה לא מרגיש לי באמת נחוץ.. אבל אם כבר, סמרטוט רטוב ממש עושה את העבודה. אפשר להוסיף קצת שמן אתרי עשב לימון בשביל החיטוי והריח הנעים.
מכונת הכביסה
בנוסף לאבקת כביסה אני מכניסה גם כשתי כפות חומץ לתא של המרכך כדי לעזור בניקוי, בהלבנה ובריכוך הבד.
נקיון כללי
באופן כללי ליומיום כשדברים נשפכים ומתלכלכים (ילדים וזה..) אנחנו מחזיקים לא מעט מגבות מטבח וסמרטוטונים מבד (אפשר להגדיל את הכמות בעזרת גזירה של מגבות שאיבדו את זה/סדינים או חולצות לקראת זריקה) ומשתמשים בהם במקום כל המגבונים והנייר הסופג..
אז הקרמיקות לא מבריקות, ויש אבק בלמעלה של הארונות, והמקרר זז רק לפני פסח כדי שנמצא את כל האוצרות שהתגלגלו מתחתיו אבל אני מבסוטה.
הנחייה קצרה להכנת חומץ ביתי:
ממלאים בערך 2/3 צנצנת בשאריות של תפוחים או פרות הדר (תלוי אם רוצים להכין חומץ תפוחים או הדרים). אפשר גם לשים את כל הפרי אבל לדעתי חבל עליו 🙂 ממלאים את שאר הצנצנת במים. משאירים פתוח, כדאי לכסות באיזה חיתול בד כדי שלא יכנסו לכלוכים.. מניחים באיזו פינה בבית למשך כשבועיים ומערבבים במהלכם פעם-פעמיים ביום את תכולת הצנצנת. צבע המים אמור להתחלף למן עכור (אפשר לטעום כדי להבין אם מוכן- חפשו טעם של חומץ). מסננים בחיתול בד ושומרים בצנצנת סגורה. אפשר להשתמש בחומץ לבישול, לכל מיני פתרונות רוקחות טבעית ולניקיון.
שתפו אותנו בעוד דרכים פשוטות לנקות את הבית.. !
ולגבי ההנחה – אני קונה את המוצרים שלי ב'אור המדבר'. הם ברמה הכי גבוהה שיש. בגלל שאני מאמינה במוצרים האלו סידרתי לקוראי הבלוג הנחה של 7% בקנייה של כל מוצרי הרוקחות הטבעית דרך האתר.. פשוט להכניס את קוד הקופון 'pashut7' בשלב התשלום… פינוק נעים 🙂
פינגבק: ילדים מכבסים - לגדל ילדים עצמאיים - לחיות פשוט
אז סבון כלים את כן קונה?
כי אני בחיפוש אחר פתרון ביתי לסבון כלים.
אהלן בת שבע!
אני כן קונה סבון כלים אקולוגי (בניסיונות שלי לא הצלחתי לייצר סבון כלים מספיק טוב ) אבל משתמשת בליפה טבעית במקום סקוצ' ומצמצמת גם באופן משמעותי שטיפת כלים (למשל כל מיני דברים שאם מיד שוטפים במים אז אחר כך לא צריך להשתמש בסבון וכו')
אם תמצאי דרך להכנה עצמית אשמח לשמוע 🙂
פוסט מועיל ומאתגר
תודה!
תודה על הפידבק! 🙂